Hoe natuurlijker gemaakt, hoe beter een brood ons smaakt

Slow, bewust, eerlijk, puur. Tegenwoordig kiezen we zo dicht mogelijk bij de natuur. Dat wil zeggen: zonder ‘onnodige’ verbeteraars, additieven of E-nummers op het etiket. Het geheim voor back to basics-brood? Tijd en liefde.

Back to basics bakken

Steeds meer bakkers maken (een deel van) hun assortiment opnieuw zoals vroeger: puur met meel, water, gist en zout – en met een portie passie en geduld natuurlijk. Want hoe meer tijd een bakker zijn deeg geeft om te rijzen of fermenteren, hoe meer smaken en geuren zich ontwikkelen. Daarom zweren sommigen bij een puur, basic, natuurlijk bereid brood – vaak gemaakt op basis van zuurdesem, zonder broodverbeteraars en E-nummers.

Wat zijn broodverbeteraars en E-nummers?

Alle ‘extra’ grondstoffen die niet bij de basisingrediënten horen van een brood (namelijk meel, water, gist en zout) noemen we broodverbeteraars. Waarom ze worden toegevoegd? Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te versterken, het bereidingsproces te vereenvoudigen of de textuur malser te maken. Er bestaan natuurlijke (zoals boter, melk en suiker) of synthetische verbeteraars – in dat laatste geval krijgen ze een E-nummer, zoals E300 (ascorbinezuur of vitamine C om het rijsproces te stimuleren) of E471 (om een malsere kruim te krijgen).

Zijn stoffen met een E-nummer slecht?

Nee. Elk E-nummer werd streng onder de loep genomen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Die instantie bepaalt hoeveel van elke stof mag worden geconsumeerd. E-nummers zijn dus goedgekeurde, synthetische hulpstoffen (zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers) die een bepaalde functie vervullen.

Kreeg je zin in een puur bereid brood?

Vraag ernaar bij jouw Warme Bakker!

 

Bronnen: Brood.net

Recepten voor elke honger

Glutenvrije pannenkoeken

Schraap het merg uit het vanillestokje. Meng de ingrediënten samen en klop ze met een garde tot een glad beslag. Laat ongeveer 30 minuten rusten. Vet een pannenkoekenpan in met olijfolie voor je begint te bakken.

Sterrendessert

Met dit sterrenbrood verover je de harten van klein en groot.

Broodrolletjes met geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 25 min + 1 u in de koelkast.

Halloumi en pancetta? Heerlijk!

Bak de plakjes pancetta gedurende 3 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Voor de lichte mosterddressing met esdoornsiroop: meng de mosterd met een scheutje wijnazijn en olijfolie tot een homogene dressing. Voeg er naar smaak esdoornsiroop aan toe. Werk af met zwarte peper. Verdeel de halloumi in plakken van 1 cm en rooster ze in een grillpan. Echte zoetebekken kunnen ze vooraf met esdoornsiroop inborstelen en op de grill laten karamelliseren. Snij het broodje doormidden. Besmeer het brood met dressing en beleg met tuinkers. Verdeel de halloumi en pancetta over het broodje en schik de zongedroogde tomaten er rond voor een mooie afwerking.

Croque madame met ERU Gruyère

Heerlijk receptje met ERU Gruyèrekaas.