Hoe natuurlijker gemaakt, hoe beter een brood ons smaakt

Slow, bewust, eerlijk, puur. Tegenwoordig kiezen we zo dicht mogelijk bij de natuur. Dat wil zeggen: zonder ‘onnodige’ verbeteraars, additieven of E-nummers op het etiket. Het geheim voor back to basics-brood? Tijd en liefde.

Back to basics bakken

Steeds meer bakkers maken (een deel van) hun assortiment opnieuw zoals vroeger: puur met meel, water, gist en zout – en met een portie passie en geduld natuurlijk. Want hoe meer tijd een bakker zijn deeg geeft om te rijzen of fermenteren, hoe meer smaken en geuren zich ontwikkelen. Daarom zweren sommigen bij een puur, basic, natuurlijk bereid brood – vaak gemaakt op basis van zuurdesem, zonder broodverbeteraars en E-nummers.

Wat zijn broodverbeteraars en E-nummers?

Alle ‘extra’ grondstoffen die niet bij de basisingrediënten horen van een brood (namelijk meel, water, gist en zout) noemen we broodverbeteraars. Waarom ze worden toegevoegd? Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te versterken, het bereidingsproces te vereenvoudigen of de textuur malser te maken. Er bestaan natuurlijke (zoals boter, melk en suiker) of synthetische verbeteraars – in dat laatste geval krijgen ze een E-nummer, zoals E300 (ascorbinezuur of vitamine C om het rijsproces te stimuleren) of E471 (om een malsere kruim te krijgen).

Zijn stoffen met een E-nummer slecht?

Nee. Elk E-nummer werd streng onder de loep genomen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Die instantie bepaalt hoeveel van elke stof mag worden geconsumeerd. E-nummers zijn dus goedgekeurde, synthetische hulpstoffen (zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers) die een bepaalde functie vervullen.

Kreeg je zin in een puur bereid brood?

Vraag ernaar bij jouw Warme Bakker!

 

Bronnen: Brood.net

Recepten voor elke honger

Herfstig picknickbrood

Orzo is de basis van tal van heerlijke smaakcombinaties. Ga snel aan de slag met deze belegtip.
Foto van paasbrood met rozijnen en walnoten

Paasbrood met noten & rozijnen

Een feestelijk brood met een zacht-zoete, pittige smaak.
foto van Broodje met ham, wilde asperges en paprikatapenade

Lekker broodje paprikatapenade

Blancheer de schoongemaakte wilde asperges gedurende 2 minuten in licht gezouten water. Laat ze schrikken onder ijskoud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Snij het brood doormidden en besmeer beide parten met de paprikatapenade. Leg de ijsbergsla erop en kruid af met peper en wat grof zeezout. Neem de plakjes ham en smeer ze licht in met de tapenade. Rol de asperges erin en dresseer op het broodje. Werk af met peper en een takje kervel.
Foto van ingesneden brood gevuld met tuinkruiden en besprenkeld met olijfolie

Brood in kruidig BBQ-jasje

Snijd het brood in dambordpatroon, tot juist onderaan. Snijd de tuinkruiden fijn en vul het brood ermee. Bestrooi met zout en peper en besprenkel bovenop en binnenin met voldoende olijfolie. Gril indirect op 180 °C gedurende 15 minuten (tot wanneer het brood warm is vanbinnen).
foto van speculaas

Sint-figuren uit kardemombrood

Verras jouw kinderen met een Sint-brood! Hemels lekker voor de kinderen én de ouders!
foto van geroosterd brood voor bij wildpastei

Kraakverse toastjes met wild

Steek met behulp van een uitsteekvorm vierkantjes, rondjes, sterretjes, halve maantjes of andere vorm en uit de paté en het brood. De grootte van het uitsteekvormpje bepaal je zelf. Maar gebruik geen te grote vormpjes: je krijgt namelijk drie torentjes van paté en het gaat om een voorgerecht. Begin met een rozijnenbroodvormpje, vervolg met een haaspatévormpje, leg dan opnieuw een rozijnenbroodvormpje en eindig met een haaspatévormpje. Herhaal dit voor elke soort paté en brood. Schik de drie torentjes paté op borden en werk elk torentje af met een andere confituur. Serveer naast de torentjes een salade naar keuze met een vinaigrette naar keuze.