Buitenspeeldag: speel vandaag deze broodspelletjes

Op woensdagnamiddag 19 april spelen we opnieuw uitgelaten buiten tijdens de Buitenspeeldag. Onze mama zei altijd dat we niet met eten mogen spelen, maar voor deze speciale dag mag het wel eens. Zeker als de spelletjes zo leuk zijn als deze!

1. Boterham met choco happen

Een klassieker uit de jeugdbeweging! Tijdens dit wedstrijdje eet je om het snelst een boterham met choco op. Klinkt makkelijk? Toch niet, want de boterham hangt aan een touwtje en je mag je handen niet gebruiken. Resultaat? Snoetjes vol chocopasta. Dit is een spannend en grappig spelletje dat je met al je vriendjes kan spelen.

2. Fluitje beschuitje

Ook dit is een grappig wedstrijdje. Elke deelnemer eet een beschuitje. Wie als eerste een wijsje kan fluiten, wint! Maar het klinkt opnieuw makkelijker dan het is. Door het beschuitje wordt je mond erg droog. En dat is nu net heel vervelend als je wil fluiten.

3. Bloemerige snoepjes

Ken je deze al? Twee deelnemers strijden tegen elkaar om als eerste een snoepje uit een diep bord bloem te vissen. Maar natuurlijk is het opnieuw niet zo simpel, want je mag ook hier je handen niet gebruiken. Wil je het nog grappiger maken? De deelnemers maken eerst hun gezicht nat in een teiltje water (vooral leuk als het warm genoeg is dus). Wanneer ze dan hun gezicht in het bord bloem steken, hangt hun gezicht vol. Gekke bekken gegarandeerd!

Wat als het regent?

Met een goede regenjas aan kan je natuurlijk nog altijd buiten spelen. Maak je het liever binnen gezellig, dan kan je ook daar heel veel broodspelletjes spelen. Wat dacht je van cupcakes versieren? Of gekke boterhammetjes smeren? Misschien kan je zelfs samen een taart maken!

Wij steken de handen uit de mouwen en knutselen leuke figuurtjes met zoutdeeg. 

Zoutdeeg creaties

Dit heb je nodig

  • 1 kop zout
  • 3 koppen bloem (geen zelfrijzende bloem)
  • 1 kop water
  • een eetlepel olie (aardnoot, maïs of olijf)
  • een grote, stevige kom

Zo maak je het

  • Meng het water en het zout in de grote kom.
  • Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met (propere) handen.
  • Giet een eetlepel olie op het deeg en kneed alles goed samen.
  • Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

Aan de slag

Nu komt het echt leuke deel: met het zoutdeeg kan je de leukste figuurtjes boetseren, een poes bijvoorbeeld of een eenhoorn. Heb je koekjesvormen? Dan kan je die ook gebruiken om vormpjes uit het deeg te drukken. Laat je fantasie de vrije loop!

Klaar? Nu nog afbakken

Om ervoor te zorgen dat je knutselwerken nog even meegaan, moet je ze goed laten drogen. Dat kan door ze een nachtje op de verwarming te leggen. Je kan ze ook 1 à 3 uur bakken op 100°C. De baktijd hangt af van hoe groot of dik je knutselwerk is. Check tussendoor eens of je werkje al hard genoeg is.

Na het drogen zijn de werkjes heel stevig en kan je ze ook nog een laagje verf geven.

Veel plezier!

Bron: libelle.be