Verloren Maandag, gewonnen worstenbrood

Met ajuin of wittekool, als minimummies of in blokjes, goudbruin of afgewerkt met sesamzaad, na Driekoningen staat er traditioneel worstenbrood op het menu. Warm je vingers al maar op, want vandaag gaan we rollen!

Brood als (feest)servet

Waar de worstenbrood-gekte vandaan komt? We hebben er een traditie van gemaakt. In de 18de eeuw hielden de gilden hun nieuwjaarsfeest op de maandag na Driekoningen. Omdat er dan niet gewerkt werd, kreeg die dag de bijnaam ‘Verloren Maandag’. ’s Middags legden de nieuwe gildenleden hun eed af, waarna de feestvierders massaal naar de lokale herberg trokken. Daar deelden de herbergiers zoute, vette worst uit om hun klanten zo lang mogelijk aan de toog te houden. Ze legden worsten tussen brood of deeg dat dienst deed als servet – en de rest is geschiedenis. Echt gebeurd? ‘Absoluut. En anders is het een goed verhaal.’

Zelf bakken met bladerdeeg

Vooral in Antwerpen wordt het Driekoningenweekend nog traditioneel afgesloten met worstenbrood – al heeft het broodservet plaatsgeruimd voor bladerdeeg en slaan we vaker zelf aan het rollen. Is jouw broodje al gebakken? Verras vandaag met je eigen (hart)verwarmende worstenbrood!

 

Bron: www.standaard.be