Eet je beter brood of ontbijtgranen?

Dat brood gezonder is dan cornflakes hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wat met havermout, muesli en cruesli?

Wie graag lang teert op een gezond ontbijt kiest best voor een volkorenboterham met mager beleg: arm aan calorieën en rijk aan vezels. Bij ontbijtgranen is het vaak net omgekeerd, wat ze dan ook minder gezond maakt.

Cornflakes = ongezond

Over het algemeen bevatten cornflakes (gemaakt op basis van gekookte maïs) te veel suiker en vaak ook te veel vet en zout. Bovendien zijn de lekkerste varianten verrijkt met zoetigheden als honing of chocolade. Cornflakes leveren ook minder eiwitten en vezels dan brood, waardoor je sneller weer honger hebt.

Graanvlokken = gezond

Graanvlokken – zoals spelt, haver, rogge, gerst en tarwe – zijn een gezond alternatief voor brood. Alleen vinden de meeste mensen ze ‘puur’ niet zo lekker. Daarom worden er noten, vruchten en zoetmiddelen aan toegevoegd … en zo krijg je muesli.

Muesli en cruesli = (on)gezond

Bij muesli kan je al dan niet kiezen voor een krokant jasje, terwijl cruesli altijd kraakt. Lekker, denk je, dat krokantje … maar dat komt er door de granen te overgieten met een suiker- en olierijk laagje en daarna te bakken – lees: meer vet en calorieën. Ook hier zijn de varianten met extraatjes het lekkerst en, hoe kan het ook anders, het ongezondst: noten beteken meer calorieën, gedroogde vruchten meer suiker.

Ben je op dieet? Kies dan voor muesli zonder noten, suiker of andere toevoegingen. Of – nog beter – voor die volkorenboterham met mager beleg.
 

Bron: Dieetvandaag.nl