Proef jij mee van Marokkaans brood?

Khobz, mahrash, batbout, baghrir, msemen… alle zijn het heerlijke Marokkaanse broden. Ze zijn ook allemaal plat van vorm, toch in vergelijking met traditioneel Belgisch brood. Hoe de broodsoorten dan wel verschillen, hoe ze smaken en hoe ze eruitzien, dat leer je hier.

Marokko heeft een heel rijke broodtraditie. Waar je ook in het land komt, zie je mensen brood bakken, verkopen en eten. En we hebben geluk, want die heerlijke broodsoorten bereikten intussen ook België. Woon je in de stad? Dan stond je vast al te watertanden voor het raam van De Warme Bakker met Marokkaans brood en zoetigheden in je buurt.

 

6 soorten Marokkaans brood

Trok je ooit naar Marokko, of heb je Marokkaanse roots, dan ken je misschien nog meer broodsoorten. Maar laat ons hier proeven van 6 types brood uit Marokko:

khobz

Khobz is een verzamelnaam voor brood en duidt tegelijk op een broodsoort die typisch griesmeel van harde tarwe bevat en die je in de oven bakt. Dit type is heel populair en eet je vaak in combinatie met een warme maaltijd.

 

mahrash

Mahrash kreeg zijn naam van ‘hrash’, wat in het Arabisch ‘ruw’, ‘ruig’ betekent. Het is een brood met een wat ruwe korst, bereid met de helft tot twee derde witte bloem en de rest moutbloem. Vullend brood, voor elk moment van de dag.

 

batbout

Batbout is rond, wit en plat – nogal gelijkend op de bekende Turkse pitta. Je bakt batbout in de pan (licht ingevet) en het is heel makkelijk te maken.  Laat je verleiden door dit heerlijk hartige brood.

 

baghrir

Baghrir is niet zomaar brood, maar lijkt wat op een pannenkoek. Het onderscheidt zich door zijn sponzige textuur en luchtigheid. Zozeer dat baghrir ‘gaatjes’ heeft, waar boter, honing of jam heerlijk in verdwijnen.

 

msemen

Msemen is niet het meest gezonde Marokkaanse brood, maar je moet het voor z’n smaak echt proeven! Het is net als baghrir plat als een pannenkoek, maar vaak vierkant. Msemen wordt gemaakt van witte tarwebloem en griesmeel. Bij het klaarmaken vouw je het deeg verschillende keren, waarna je er weer met de deegrol over gaat om een ‘millefeuille’ te bekomen. Het bakken van msemen gebeurt in een pan met olie, heerlijk!

 

harcha

Harcha is een klein, rond, wat kruimelig broodje van tarwegriesmeel. Het kan licht gezoet zijn of niet en bevat melk voor een verrukkelijk zachte smaak. Harcha eet je het best warm, net uit de pan, met honing.

 

Honger gekregen? Wij wel! Haast je naar De Warme Bakker voor een brood met net dat tikkeltje anders.

 

Bron: theculturetrip.com, journeybeyondtravel.com, standard.be, kooksmutsjes.com, mesinspirationsculinaires.com, Wikipedia