Brood in de vorm van een blad: ken jij de Fougasse al?

Goudoranje blaadjes, verkwikkende boswandelingen en paddenstoelen her en der. De herfst is in het land. Zin om het nieuwe seizoen goed in te zetten? Ontdek dan de Fougasse: brood in de vorm van een blad.

De Fougasse is een rustiek brood met roots in de Franse Provence. De klassieker is wat ons betreft een echt herfstbrood, want de Fougasse heeft meestal de vorm van een blad.  

Voor elk wat wils

De Fougasse lijkt met zijn krokante korst en zachte kruim een beetje op de Italiaanse focaccia: ook een platbrood. Je vindt de Franse klassieker terug in twee varianten: zout en zoet.

De zoute versie smaakt hemels met verse kruiden als rozemarijn en tijm in het deeg. Soms worden er ook olijven, kaas of ansjovis aan toegevoegd, waardoor het brood een beetje aan pizza doet denken. De zoete versie bevat meestal gedroogd fruit en nootjes.

Eetbare thermometer

Wist je dat de Fougasse vroeger gebruikt werd om de temperatuur van een houtgestookte oven te meten? Op basis van de baktijd schatte de bakker de temperatuur van de oven in. Zo wist hij of die warm genoeg was om zijn andere broden in te bakken.

Veelzijdige smaakmaker

De Fougasse is heerlijk bij allerlei hapjes, dips, soepen en sauzen. Hoe je het brood eet, kies je helemaal zelf: ovenwarm, door er stukken van af te breken of – bij de hartige versie – als hapje met een beetje olie en azijn.

Zin om ook te proeven van zo’n herfstige kanjer? Snuister eens door het assortiment van je Warme Bakker of breng hem op ideeën.

Bron: foodal.com

Lees ook:

6 buitenlandse broden die je moet proeven