Daarom is brood wél goed voor je lijn

Word je echt dikker van brood? Natuurlijk niet. Haal je brooddoos dus maar vanonder het stof, en lees hieronder waarom boterhammen wél goed voor je zijn. 

Brood maakt niet dik

Is brood een dikmaker? Nee, op voorwaarde dat je er niet overdreven veel van eet. De aanbevolen hoeveelheid schommelt tussen vijf en twaalf sneden per dag. Het exacte aantal? Dat hangt af van je leeftijd, geslacht, gewicht en activiteiten tijdens de dag.

Bezint eer ge belegt

Feit: er zit amper vet in brood. Wat een broodmaaltijd dan wel calorierijk maakt? Het beleg. Zet je je tanden bijvoorbeeld in een stevige boterham met worst? Dan is het aantal calorieën een viervoud van dezelfde boterham belegd met kipfilet.

Boordevol goeds

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zit brood bomvol essentiële voedingsstoffen. Een greep uit de belangrijkste:

  • vezels
    Zorgen ervoor je je sneller verzadigd voelt en geven je spijsvertering een duwtje in de rug. Zo kom je na het eten minder snel in de verleiding om in de koekenkast te duiken.
     
  • koolhydraten
    Koolhydraten zijn echte krachtpatsers: ze geven je genoeg energie om de dag actief door te komen.
     
  • vitaminen en mineralen
    Je sneetje brood zit tsjokvol essentiële vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B en ijzer, koper en magnesium.

Brood top drie

Het allergezondste brood? Volkorenbrood, gevolgd door bruin en meergranenbrood. De drie toppers bevatten meer essentiële voedingsstoffen en vezels dan andere soorten. Daardoor voel jij je sneller verzadigd en hoef je er minder van te eten. 

Ben je echt gefocust op het aantal calorieën in je boterhammen? Kies dan eens voor een donker roggebrood, dat bevat doorgaans veel vezels en weinig calorieën.

Bronnen: brood.net - cm.net - echt-afvallen.nl