Volkoren … maar toch glutenvrij
Volkorenbrood is het gezondst, verkondigt de voedingsdriehoek – ook als je geen gluten verteert. Onder het motto ‘verandering van spijs doet eten’ geven we jou vijf glutenvrije alternatieven voor het klassieke volkorengraan.
Glutenvrij is (ook) gezond!
Wie gevoelig is voor gluten, gaat instinctief op zoek naar het glutenvrije schap. Maar ook broodliefhebbers die van afwisseling houden, pikken weleens een glutenvrij graantje mee. Want glutenvrij is niet per se ongezond: wie voldoende varieert, wordt er alleen maar rijker van. Of toch gezonder.
Elke graankorrel – ook de glutenvrije – bestaat uit drie voedzame onderdelen:
- De zemel (de buitenste laag): bestaat uit koolhydraten die je verzadigingsgevoel sturen en je darmflora gezond houden
- Het meellichaam (de middelste laag): levert energie in de vorm van zetmeel of complexe suikers
- De kiem (de kern): bevat suikers, eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen
Glutenvrij volkorengraan
We noemen een brood ‘volkoren’ als de volledige graankorrel wordt benut. Welk graan dat is, hangt af van de bakker. De klassiekers zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst – maar er bestaan genoeg alternatieven voor een glutenvrij volkorenbrood, zoals:
Quinoa
Dit ‘supergraan’ of ‘heilige graan uit de Andes’ leerden we kennen via de Inca’s. Het is licht verteerbaar en bevat essentiële aminozuren. Meer dan tarwe is quinoa rijk aan magnesium, calcium, fosfor en ijzer.
Boekweit
Boekweit is een Aziatisch graan dat ook wel ‘beuktarwe’ wordt genoemd door de gelijkenis met een beukennoot. Het zit boordevol magnesium en houdt je bloedsuikerspiegel op peil.
Haver
Haver wordt vooral geteeld in een vochtig, noordelijk klimaat. Door de trage vrijstelling van koolhydraten zorgt haver voor een langer verzadigingsgevoel. De vlokken verlagen je cholesterolgehalte en houden je bloedsuikerspiegel constant. Ze werken verzachtend voor je maag en darmen en brengen gemoedsrust.
Gierst
Niet te verwarren met gerst, dat wél rijk is aan gluten. Gierst wordt geteeld in zonnige continenten als Azië en Afrika. Het glutenvrije graan houdt je haar, nagels, huid, botten en slagaders gezond.
Amarant
Amarant is een zaad afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is rijk aan proteïnes, calcium en het aminozuur ‘lysine’. Je kan het gebruiken om je volkorenbrood extra voedzaam te maken, want het levert dubbel zoveel ijzer als tarwe.
Onbewerkt leveren glutenvrije granen minstens evenveel gezonde voedingsstoffen als tarwe of spelt. Kies dus af en toe voor een broodje boordevol glutenvrije energie.
Bron: BioGezond.be