Artiest maakt gigantisch stadsportret van ... brood

Litouwse artiesten zijn van geen kleintje vervaard. Voor de opening van een broodfabriek – hebben ze geen Warme Bakkers in Litouwen? – creëerde Jolita Vaitkuté een gigantisch meesterwerk: een stadsportret van 1064 sneden geroosterd brood. Petje af!

Meer dan 50 uur werk

Jolita’s broodkunstwerk meet 3,5 op 2,5 meter. Samen met een team werkte ze er meer dan 50 uur aan. Daarbij braken ze zelfs een record, want het is het grootste Litouwse kunstwerk uit geroosterd brood ooit.

Rekenen en meten

Op het kunstwerk prijkt Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Voor Jolita aan haar meesterwerk begon, maakte ze eerst een schets, zodat ze exact wist hoe elke snee brood er moest uitzien. Er kwam heel wat rekenwerk aan te pas om de afmetingen exact te doen kloppen.

Werk in eigen huis

Daarna begon het echte werk: de sneden brood werden gedroogd. Niet in de studio, maar in haar eigen huis – daar was de temperatuur optimaal.

Hoe de artieste precies te werk ging, is niet te zien. We vermoeden dat ze bepaalde delen van het brood zwartblakerde, om er vervolgens met een mesje er vormen en lijnen in aan te brengen.

Bloed, zweet en tranen

Het kunstwerk transporteren was een ander paar mouwen. Een paar stukken moesten opnieuw gemaakt worden – tot 3 keer toe.

Jolita en haar team mochten in ieder geval terecht trots zijn op het eindresultaat. Zelfs de toenmalige president van Litouwen, Dalia Grybauskaité, kwam het meesterwerk bewonderen!