Zo stel je een mooie kaasschotel samen
Niets gemakkelijker en gezelliger dan een lekkere kaasschotel – zeker als je volk ontvangt. Kies een vijftal kazen, voorzie wijn en wat extra garnituur en serveer kraakvers brood.
Hou het simpel met een vijftal kazen: kies voor verschillende smaken en texturen. Maak je tafel compleet met een variatie van zoete en zoute begeleiders zoals noten, vruchten en andere extra’s. Scoor met heerlijk noten- of rozijnenbrood en vul aan met andere broodsoorten zoals brioche, ciabatta of stokbrood.
Dit heb je nodig voor de kaasschotel
- Voorzie zo’n 5 soorten kaas.
- Reken 250 g per persoon als hoofdgerecht of 100 g per persoon als afsluiter.
- Kies kazen van verschillende melksoorten: koe, geit en schaap.
- Varieer smaak, textuur en afkomst (tenzij je bewust alleen voor bijvoorbeeld Belgisch kiest):
- Verse kaas, zoals Rambol of plattekaas
- Zachte kaas, zoals brie of camembert
- Halfharde kaas, zoals Passendale of Chimay
- Harde kaas, zoals manchego of parmezaan
- Blauwe kaas, zoals roquefort of gorgonzola
- Schik de kazen op textuur (van zacht naar hard) en/of op smaak (van mild naar sterk).
- Voorzie voor elke kaas een label en een apart mes.
- Haal de kazen een half uurtje op voorhand uit de ijskast om te chambreren.
Dit kan je voorzien als extra garnituur
- Verschillende soorten vers brood, zoals brioche, ciabatta, stokbrood en – altijd een winner – rozijnen- of notenbrood.
- Echte hoeveboter – neem die ook een half uurtje op voorhand uit de ijskast.
- Noten, zoals walnoten en amandelnoten.
- Gedroogd fruit, zoals vijgen en abrikozen.
- Vers fruit, zoals druiven en appels.
- Compote van vers fruit, zoals appel- en perenchutney.
- Selderstengels of -sla voor een frisse toets.
- Olijven en tapenades voor een zuiders tintje.
- Mosterd bij halfharde kazen, honing bij geitenkaas en balsamicoazijn bij blauwe kaas.
Zet ook een lekkere rode wijn en/of een zoete madeirawijn op tafel om het helemaal af te maken.
Smakelijk!
Bronnen:
Colruyt.be - Dagelijksekost.be