Zijn crackers gezonder dan brood?
Veel mensen eten crackers of rijstwafels om af te vallen. Maar is dat wel zo gezond?
Waarom crackers minder gezond zijn dan brood:
1. Minder vezels
Crackers bevatten minder vezels dan brood. Ook volkoren- en speltcrackers. En laat nu net die vezels belangrijk zijn voor je dieet. De voordelen:
- een gezonde darmflora
- een verzadigd gevoel (en minder snel honger)
- minder kans op een beroerte
2. Meer verzadigde vetten
Deze vetten verhogen de slechte cholesterol in je bloed. En die zet zich af in je bloedvaten. Volkorenbrood bevat heel weinig verzadigd vet. Rijstwafels ook, maar die hebben dan weer geen enkele vezel.
3. Minder jodium
Eet je helemaal geen brood? Dan riskeer je een jodiumtekort. Je schildklier gebruikt jodium om een hormoon te produceren dat o.a. je hartslag en bloeddruk regelt. De gemiddelde cracker bevat maar een fractie van het jodiumgehalte van brood. Een rijstwafel bevat zelfs helemaal geen jodium. Brood en zuivelproducten houden je jodiumgehalte op peil.
Conclusie: brood is gezonder
En dan nog liefst volkorenbrood. Af en toe een cracker kan, maar zorg dan dat je genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo vind je jodium in zeevis, zeewier en multivitamines. Nog een laatste tip: halvarine (kunstboter met een vetgehalte van ongeveer 40 procent) op je cracker zorgt voor gezonde vetten, vitamine A en vitamine D.
Bronnen: margriet.nl – gezondheid.be