Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Recepten voor elke honger

Foto van ingesneden brood gevuld met tuinkruiden en besprenkeld met olijfolie

Brood in kruidig BBQ-jasje

Snijd het brood in dambordpatroon, tot juist onderaan. Snijd de tuinkruiden fijn en vul het brood ermee. Bestrooi met zout en peper en besprenkel bovenop en binnenin met voldoende olijfolie. Gril indirect op 180 °C gedurende 15 minuten (tot wanneer het brood warm is vanbinnen).

Gegrild broodje kaas en hesp

Snij een dikke snede brood diagonaal middendoor. Smeer ze aan beide zijden in met olijfolie en leg even onder de grill. Verwijder de korst van de kaas en snij in driehoekjes. Verhit de grillpan en leg de kaaspuntjes erop. Wikkel de verwarmde reblochon-driehoekjes in de prosciutto-ham. Schik ze samen met de notensla, zilveruitjes en tomaat op het ingeoliede brood. Besprenkel met de balsamicocrème en werk af met peper.

Lentesla met croutons

Met lentesla en geitenkaas gemaakt, dat smaakt!

Stokbrood met smeltkaas

Een hapje waarvan jong en oud samen smullen.

Broccolisoep met diablotins

Prik mooie vormpjes uit het brood en rooster ze. Snijd de broccoli en ajuin in stukken. Kook 10 minuten in de kippenbouillon. Giet de soep door een puntzeef. Pureer de massa in de zeef met een staafmixer tot enkel de pulp overblijft.

Broodje gepekelde makreel met gegrilde groenten en rode ui

Snijd de rode ui in fijne ringen. Pekel de vis en uiringen in een mengsel van evenveel wijn- en dragonazijn. Breng op smaak met suiker, tijm en een snuifje peper. Steek de vis 20 tot 30 minuten afgedekt in de koelkast.