Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Bronnen:
Streekproduct.be
Wikipedia

 

 

Recepten voor elke honger

Broodje gezond met kikkererwten

Broodje gezond met kikkererwten

Croque madame met ERU Gruyère

Heerlijk receptje met ERU Gruyèrekaas.

Broodje met kabeljauw, tartaar en venkel

Broodje met kabeljauw, tartaar en venkel
foto van geroosterd brood voor bij wildpastei

Kraakverse toastjes met wild

Steek met behulp van een uitsteekvorm vierkantjes, rondjes, sterretjes, halve maantjes of andere vorm en uit de paté en het brood. De grootte van het uitsteekvormpje bepaal je zelf. Maar gebruik geen te grote vormpjes: je krijgt namelijk drie torentjes van paté en het gaat om een voorgerecht. Begin met een rozijnenbroodvormpje, vervolg met een haaspatévormpje, leg dan opnieuw een rozijnenbroodvormpje en eindig met een haaspatévormpje. Herhaal dit voor elke soort paté en brood. Schik de drie torentjes paté op borden en werk elk torentje af met een andere confituur. Serveer naast de torentjes een salade naar keuze met een vinaigrette naar keuze.

Klaar voor kerst met deze broodhapjes!

Een heerlijk kerstdiner begint bij het aperitief. En daar horen hapjes bij!