Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Recepten voor elke honger

Broodje gegrilde kip met mango

Heerlijk voor wie wil lijnen of energie krijgen.

Glutenvrije “Biarritz”-koekjes

Klop de boter romig. Breek de eieren er 1 voor 1 bij, voeg de suiker (en eventueel ook het cacaopoeder) toe en roer glad. Zeef de bloem en voeg toe aan de massa. Lepel het beslag in een spuitzak met een rechte mond en spuit kleine toefjes op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes zo’n 10 minuten op 180°C. Draai om en werk af met een laagje gesmolten en getempereerde chocolade. Laat opstijven en versier eventueel met pistachenoten.

Heerlijke appelbollen

Heerlijk krokant vanbuiten, lekker zoet vanbinnen.

Broodrolletjes met geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 25 min + 1 u in de koelkast.
volkorenbrood met plattekaas, schijfjes radijs en vers gehakte bieslook

Fris broodje Brussel

Snij de radijzen in plakjes en hak de bieslook fijn. Beleg een sneetje Floraplus met plattekaas. Schik daarop de plakjes radijs. Werk af met peper en vers gehakte bieslook.

Smørrebrød met biefstuk en gepofte trostomaten

Was de trostomaten en maak de sla schoon. Leg de tomaten in een vuurvaste schotel. Meng een scheut olijfolie met balsamicoazijn en een snuifje rietsuiker en schenk bij de tomaten. Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Ciseleer de sla: rol de bladeren op en snijd ze in fijne reepjes.