Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Recepten voor elke honger

spiesjes

Zomerse broodspiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum

Nog op zoek naar een lekker hapje voor in je picknickmand of bij de barbecue? Van deze broodspiesjes blijf je smullen.

Bietenrode BBQ-burgers

Wie denkt aan de zomer, snakt naar barbecue. Deze rodebietenburgers smaken net zo lekker als ze mooi zijn – en ze zijn gemaakt voor de grill.

Pitapistolet met salade en looksaus

Bak het pitavlees krokant op een hoog vuur, zodat het niet uitdroogt. Snijd de sla in grove en de artisjok, tomaten en komkommer in fijnere stukjes. Meng met de hummus. Verdeel de reepjes vlees en de salade over de pistolets en werk af met de vinaigrette en looksaus. Serveer onmiddellijk.

Feestelijk gevuld stokbrood

Simpel, mooi en lekker. Voor zo’n hapje tekent iedere hobbykok!
foto van Broodje met ham, wilde asperges en paprikatapenade

Lekker broodje paprikatapenade

Blancheer de schoongemaakte wilde asperges gedurende 2 minuten in licht gezouten water. Laat ze schrikken onder ijskoud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Snij het brood doormidden en besmeer beide parten met de paprikatapenade. Leg de ijsbergsla erop en kruid af met peper en wat grof zeezout. Neem de plakjes ham en smeer ze licht in met de tapenade. Rol de asperges erin en dresseer op het broodje. Werk af met peper en een takje kervel.

Croque madame met ERU Gruyère

Heerlijk receptje met ERU Gruyèrekaas.