Bananenbrood: lekker en gezond! 3 recepten om uit te proberen.

Tijd om nog eens de keuken in te vliegen met enkele lekkere recepten. Vandaag vertellen we je wat meer over bananenbrood, waarna we de daad bij het woord voegen en aan de slag gaan met maar liefst 3 heerlijke bereidingswijzes. Gaan met die banaan!

Een gezond tussendoortje, dat is het minste wat je kan zeggen over bananenbrood. En ook een goede oplossing om voedselverspilling tegen te gaan. Want weet je hoe bananenbrood ontstond? Dankzij creatieve zieltjes die toch nog iets wouden maken van bananen die ze te rijp vonden om nog zomaar uit het vuistje op te eten.

 

Waar aten ze het eerst bananenbrood?

Al bestaat er wel wat onzekerheid over de precieze oorsprong. Sommige bronnen situeren het eerste bananenbrood in Midden-Amerika, maar anderen houden het bij Australië. Een afstandsverschil van meer dan 10.000 kilometer. Wat we wel weten is dat bananenbrood – met afstand – voor velen een van de favoriete tussendoortjes of ontbijten is geworden.

 

Enkele weetjes over de banaan

  • Een banaan van 150 gram bevat om en bij de 150 calorieën (makkelijk te onthouden, toch?)
  • Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan 110 miljoen ton bananen geproduceerd.
  • India, Ecuador, Costa Rica… Het zijn stuk voor stuk gekende bananenlanden. In Europa spant Spanje de kroon.
  • Vanwege de trage koolhydraten is het een slimme hap voor lopers en andere sporters.
  • Bananen zijn goed tegen zure oprispingen, omdat ze natuurlijke maagzuurremmers bevatten.
  • Ze bevatten veel kalium en weinig natrium waardoor ze ook nog eens goede bloeddrukverlagers zijn.

 

Bakken maar!

Genoeg weetjes en geschiedenis, tijd om die oven warm te draaien! Gezien de populariteit van bananenbrood, zijn er intussen tal van recepten en varianten om uit te proberen. We selecteerden er drie:

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
  • 3 rijpe bananen van ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • Snufje zout
  • Naar keuze: een extra banaan ter decoratie
ZO MAAK JE HET KLAAR

Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren toe, één voor één, samen met het vanille-extract.

Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.

Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig.

Indien gewenst kan je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, druk hem licht aan.

Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
  • 3 eieren
  • 300 gram rijpe bananen
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • 150 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr rozijnen
  • Olie om in te vetten
ZO MAAK JE HET KLAAR

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de eieren, bananen, kaneel en het zout in een blender of keukenmachine met messen. Blend dit tot er een gladde massa ontstaat. 

Voeg de havermout en het bakpoeder toe en mix alles nogmaals, tot alle havermoutvlokken fijn zijn. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokken zien. 

Roer de rozijnen door het beslag. Doe dit niet in de blender, je wil namelijk dat de rozijnen heel blijven.

Schep het beslag in de vorm en bak het op 180 graden in 45-60 minuten gaar. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het suikervrije bananenbrood wordt. Heb je dus hele rijpe bananen, dan kan het bakken wat langer duren.

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
  • 20 gr cacao
  • 4 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels honing
  • 180 gr speltmeel
  • Snufje kaneel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel vanille essence
ZO MAAK JE HET KLAAR

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe 3 bananen in een keukenmachine of blender en voeg eieren en kaneel toe. Mix fijn.

Voeg speltmeel, bakpoeder, cacao, vanille en honing toe. Mix nog een keer door elkaar.

Giet het beslag in een cakevorm (met bakpapier of van siliconen).

Snij de laatste banaan over de lengte doormidden en leg die bovenop het beslag.

Bak het bananenbrood zo’n 45 minuten in de oven op 180 graden tot hij gaar is.