De eclair. Dé klassieker in elke bakkerij.

In moeilijke of bizarre tijden – is coronavirus al het Woord van het Jaar? – grijpen mensen vaak terug naar zekerheden en vertrouwde waarden in het leven. En als er in de toonbank van de bakker één gebakje is dat in elk gezin mag voorgeschoteld worden, dan is het zonder twijfel de eclair. Tijd om even stil te staan bij deze heerlijke klassieker.
 

Het lijkt een simpele creatie, maar een lekkere eclair bereiden is een kunst: het soezenbeslag, de crèmevulling, de afwerking met chocolade of glazuur. Voor velen is de eclair als kind hun eerste kennismaking geweest met de heerlijke wereld van de patisserie. Misschien daarom dat de eclair voor veel mensen een waardemeter is. ‘Als de eclairs van je bakker lekker zijn, dan zal de rest dat ook zeker zijn’, hoor je weleens. Weet jij trouwens nog wanneer je er voor het eerst eentje at?

 

Lekker flitsend of bliksemsnel?

Waar en wanneer het verhaal van deze klassieker exact begonnen is, daar bestaat geen duidelijkheid rond. We kunnen wel stellen dat we daarvoor terug moeten naar de 19e eeuw in Frankrijk, al spreken sommige bronnen zelfs van eind 18e eeuw. Toen sprak men weliswaar niet van eclairs, maar van een petite duchesse of een pain à la duchesse.

Hoe dook de benaming eclair dan op? Eclair is Frans voor bliksem en verwijst volgens een populaire theorie naar de glans van het glazuur of de chocolade. Gaandeweg begonnen de mensen het dan ook te hebben over eclairs als ze zin hadden in zo’n flitsend gebakje. Of zou de naam toch gewoon een compleet andere oorsprong hebben? Een veelgehoorde uitleg is dat de lekkernij zo snel – bliksemsnel – opgegeten wordt dat de naam uit die hoek komt. Zo staat het ook beschreven in de Dictionnaire de l’Académie française.

 

Een halve kilometer smullen

Al krijg je de ene eclair niet zo snel binnen als de andere. Verschillende patissiers streden al om een plekje in het Guinness World Records boek onder de noemer ‘langste eclair ter wereld’. Het officiële record staat sinds 2014 op 503 meter en is in handen van enkele Zwitserse patissiers. Al deed een bakteam van de Belg Jean-Philippe Darcis in 2016 nog beter. Zij creëerden een exemplaar van maar liefst 676,614 meter. Zo werd bevestigd in Verviers door de gerechtsdeurwaarder, maar de initiatiefnemers hadden geen aanvraag tot erkenning gedaan bij de mensen van Guinness World Records. Zo blijft het officiële record vooralsnog in Zwitserland.

Wij hebben stilaan zin gekregen in een eclairke. Tijd om dit artikel af te ronden en een klein ommetje te maken naar de bakker. Kom je mee? Of heb je liever een stukje speculaas of een lekkere koffiekoek?
 

Bronnen: Wikipedia / HLN