Geen brood voor de eendjes

Wie dacht dat hij eendjes plezierde met oud brood heeft het mis. Eenden worden ziek van brood. En ook het water raakt vervuild als je er te veel brood ingooit. En dit is waarom …  

Brood is junkfood voor eenden: ze voelen zich snel verzadigd, maar krijgen niet de juiste voedingsstoffen binnen. Het resultaat is dat ze sneller ziek worden, minder goed groeien en zelfs vroeger sterven.

Schadelijke bacteriën en algen in het water

Daarnaast bederven broodresten het water. Het brood begint namelijk te gisten, waardoor de bodem vervuild raakt en er ziektes uitbreken. Zo ontstaat bijvoorbeeld botulisme, als gevolg van een bacterie die zich ontwikkelt in zuurstofarm water boven de 20 graden. Eenden raken erdoor verlamd en sterven uiteindelijk. Naast bacteriën, ontwikkelen zich ook schadelijke algen door ronddobberend brood. Die algen doden vissen en verspreiden vieze geurtjes.

Schimmels en ongedierte naast het water

Ook brood op de oever is geen oplossing. Want hetgeen blijft liggen beschimmelt en kan ademhalingsproblemen veroorzaken bij de beestjes die ervan eten. Er komen bovendien ratten en muizen op af, die vaak ziektes met zich meedragen.

Wat doen we dan wel?

Mag je dan geen eendjes meer voeren? Tuurlijk wel! Met aangepast voer zoals maïs of erwten, granen of zaden, haver of rijst, sla of schillen, wormen of eendenkorrels.

En jouw oud brood? Daar kan je zelf mee koken (van croques tot pannenkoeken en broodpudding) of zelfs kuisen!

 

Bronnen: Nieuwsblad.be - Eostrace.be