Zomers aperitiefidee: minicroques

Het wordt warmer, tijd voor heerlijk aperitieven in de buitenlucht. Wil je jouw gasten eens iets anders aanbieden dan blokjes kaas of chips? Verras ze met deze heerlijke minicroques!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 6 sneetjes brood
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • ½ courgette
  • 2 tomaten
  • peper en zout
  • pesto
  • 100 g basilicum
  • 80 g pijnboompitten, lichtjes geroosterd in een droge pan
  • 2 teentjes look
  • ½ dl olijfolie

Zo maak je het:

1. Snij de tomaat, courgette en mozzarella in dunne schijfjes.
2. Steek rondjes uit het brood met een ronde uitsteekvorm.
3. Beleg het brood met de mozzarella, courgette en tomaat. Kruid met peper en zout.
4. Bak de boterhammetjes nu lekker krokant in een croque machine of in de pan.
5. Tijd om de pesto te maken: mix de pijnboompitten, basilicum, teentjes look en olijfolie in een blender tot een mooie groene saus.
6. Serveer de pesto in een apart potje met een lepeltje. Je gasten kunnen naar hartenlust pesto aan hun croque toevoegen.

 

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 6 sneetjes bruin brood
  • 6 sneetjes ham
  • 6 sneetjes kaas
  • Provençaalse kruiden
  • Oregano
  • Honing-mosterd vinaigrette

Zo maak je het:

1. Beleg het brood met de ham en de kaas, kruid af met de Provençaalse kruiden.
2. Snij de boterhammen in vierkantjes.
3. Bak de boterhammetjes nu lekker krokant in een croque machine of in de pan.
4. Werk af met wat gesnipperde oregano.
5. Serveer met wat vinaigrette als dip.

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 125 g kastanjechampignons 
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 100 g zachte geitenkaas (rolletje)
  • 100 g geraspte emmentaler
  • 6 sneetjes volkoren brood
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snij 3 champignons telkens in 4 gelijke schijfjes. Snij de rest van de champignons in fijne reepjes.
3. Snij de korsten van het brood en besmeer 3 sneetjes met de geitenkaas.
4. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de reepjes champignon en het takje rozemarijn 2 à 3 min. op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Verwijder het takje rozemarijn.
5. Verdeel de gebakken champignons over de sneetjes brood met geitenkaas en bedek met de 3 andere sneetjes brood. Bestrooi met de emmentaler.
6. Snij de broodjes in driehoekjes. Leg er telkens een schijfje champignon op.
7. Schik de driehoekjes naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en zet ± 10 min. in de voorverwarmde oven.