Wit brood, wel of niet?

We worden ermee om de oren geslagen door gezondheidsgoeroes: wit brood is ongezond. Maar is dat wel zo? En wat kan wit brood ons dan wél bieden …

 

Brood, hoe zit dat nu weer?

Brood bestaat al eeuwenlang en komt voor in verschillende maten, vormen, geuren en kleuren. Zowel witte als donkere broden worden gemaakt van graan. Van het bekende tarwe en gerst, tot maïs en spelt, er zijn tal van graansoorten in omloop.

Deze graansoorten zitten allemaal vol belangrijke voedingsstoffen: vitaminen, vezels en mineralen.

 

Wat geeft wit brood nu zo’n slecht imago?

Donkere broodsoorten zijn gemaakt van meel en volkoren meel. Dit meel bestaat uit de (bijna) volledige graankorrel, waaronder ook de zemel -  de buitenste laag die rijk is aan voedingsvezels. Deze vezels zorgen voor een betere spijsvertering, een langer verzadigingsgevoel, aanvoer van ijzer én verlagen je cholesterol en bloeddruk.

Wit brood daarentegen wordt gemaakt van bloem, het gemalen middelste van de graankorrel, de meelkorrel. Zonder zemellaag bevat het net iets minder voedingsvezels dan donker brood.

 

Is wit brood dan ongezond?

Neen, natuurlijk niet. Ook al lijkt het tegenover donker brood minder voedzaam, ook wit brood heeft heel wat te bieden.

Wit brood zit vol voedingsstoffen. Het geeft energie, bevat nog steeds vezels, vitamines en mineralen. Genieten is dus de boodschap!

Heb je een gezonde levensstijl? Doe je aan sport of ben je op dieet? Kies dan voor een volkorenbrood, zoals Cegrano. Dit is goed voor je darmflora, spijsvertering en geeft een langer verzadigingsgevoel.

In het kader hieronder vind je alvast de 4 bekendste broden en hun gezonde voordelen:

Wit
BASIS
Bloem = gemalen binnenste van de graankorrel (meelkern)
ENERGIE
+++
VEZELS
+
VITAMINES
+
MINERALEN
+

Bruin
BASIS
Tarwemeel = combinatie van bloem en volkorenmeel
ENERGIE
+++
VEZELS
++
VITAMINES
++
MINERALEN
++

Volkoren
BASIS
Volkorenmeel = volledige graankorrel gemalen (meelkern, zemel en kiem) 
ENERGIE
+++
VEZELS
+++
VITAMINES
+++
MINERALEN
+++

Meergranen
BASIS
Bloem, volkorenmeel of combinatie + zaden, pitten en noten
ENERGIE
+++
VEZELS
++
VITAMINES
++
MINERALEN
++

 

Bron: bakkersvlaanderen.be