Tomatensoep met ansjovisboter

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
  • Cegranobrood: 1
  • Verse tomaten: 6
  • Witte selder: 3 stengels
  • Ui: 2
  • Laurierblad: 1
  • Tomatenpuree: 1 eetlepel
  • Kippenbouillon: 8 dl
  • Wit van prei: 1
  • Geconcentreerd tomatenpuree: 40 gram
  • Zachte boter: 150 gram
  • Ansjovisfilets: 5
  • Limoensap: 1 eetlepel
  • Tijm: 2 takjes
  • Peper en zout
BEREIDING

Ansjovisboter

  1. Meng de boter met limoensap.
  2. Plet de ansjovis in een vijzel.
  3. Voeg alles samen en breng op smaak met peper.

Tomatensoep

  1. Snij de ui, witte selder en de tomaten (met pel) in grove stukken.
  2. Bak de ui in wat olie tot deze mooi glazig is.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en laat even sudderen.
  4. Voeg de rest van de groenten toe en blus met de bouillon.
  5. Voeg laurier en tijm toe en laat alles koken tot de groenten gaar zijn.
  6. Mix de soep fijn.
  7. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Snij de prei in heel fijne reepjes (julienne) en frituur op 170°C.
  9. Serveer de soep met een nestje gefrituurde prei.
  10. Verdeel het broodje in grove stukken.
  11. Besmeer deze met ansjovisboter.