Spelt is goed voor elk

Speltbrood, speltkoeken, speltgebak … Dit ‘wondergraan’ oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Maar het grootste verschil zit hem in de smaak.
 

Spelt versus tarwe

Spelt is eigenlijk familie van tarwe. Deze graansoorten hebben dan ook veel gemeen. Ze bevatten beide een bom aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Sommigen beweren dat spelt lichter verteerbaar is, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Beide granen bevatten ook gluten, wat het brood lekker luchtig maakt.

Het verschil zit hem in de smaak

Waarin spelt en tarwe het meeste verschillen, is de smaak. Brood met spelt als basis smaakt iets pittiger en nootachtiger. Spelt is dus niet persé gezonder dan tarwe, al kan je het wel lekkerder vinden – of net niet.

Volkorenspeltbrood is het gezondst

Wil je het gezondste speltbrood? Kies dan de volkorenvariant – dat geldt ook voor andere granen zoals tarwe, gerst en rogge. Want volkorenbrood bevat de volledige graankorrel en dus de meeste voedingsstoffen.

 

Recepten voor elke honger

Broodje met gerookt hammetje en tartaar

Formavit, alle vitaliteit in één broodje

Lentesla met croutons

Met lentesla en geitenkaas gemaakt, dat smaakt!
foto van kerstomaten, champignons, spinazie en rode ui

Gezond gevulde pistolet

Snij de Floraplus-pistolet middendoor. Haal er het broodkruim uit en snij het in stukjes. Snij de tomaatjes in twee, de champignons in vier en hak de ajuin fijn. Stoof de champignons aan in de boter samen met de rijst, het broodkruim, de kerstomaatjes en de rode ajuin. Strijk de Floraplus-pistoletshelften aan de binnenkant in met zure room en schik daarop de bladspinazie. Vul op met de farce.

Glutenvrije krokante suikerwafels

Schraap het merg uit het vanillestokje. Stort behalve de parelsuiker alle ingrediënten in een keukenrobot en klop tot een homogeen beslag. Meng er als laatste de parelsuiker door. Verdeel het deeg in porties van 50 à 70 g. Trek de deegbolletjes ovaal en laat 1 uur rijzen op een doek. Vet een wafelijzer in met olijfolie vooraleer je begint te bakken. Bak de wafels niet te warm.

Oud brood op overschot?

Weggooien hoeft niet: met deze 2 originele recepten blijft het genieten geblazen.