Spelt is goed voor elk

Speltbrood, speltkoeken, speltgebak … Dit ‘wondergraan’ oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Maar het grootste verschil zit hem in de smaak.
 

Spelt versus tarwe

Spelt is eigenlijk familie van tarwe. Deze graansoorten hebben dan ook veel gemeen. Ze bevatten beide een bom aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Sommigen beweren dat spelt lichter verteerbaar is, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Beide granen bevatten ook gluten, wat het brood lekker luchtig maakt.

Het verschil zit hem in de smaak

Waarin spelt en tarwe het meeste verschillen, is de smaak. Brood met spelt als basis smaakt iets pittiger en nootachtiger. Spelt is dus niet persé gezonder dan tarwe, al kan je het wel lekkerder vinden – of net niet.

Volkorenspeltbrood is het gezondst

Wil je het gezondste speltbrood? Kies dan de volkorenvariant – dat geldt ook voor andere granen zoals tarwe, gerst en rogge. Want volkorenbrood bevat de volledige graankorrel en dus de meeste voedingsstoffen.

 

Recepten voor elke honger

foto van worstenbroodjes op een bord

Warme worstenbroodjes

Heerlijk voor op een koude winterdag!
foto van Broodje met ham, wilde asperges en paprikatapenade

Lekker broodje paprikatapenade

Blancheer de schoongemaakte wilde asperges gedurende 2 minuten in licht gezouten water. Laat ze schrikken onder ijskoud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Snij het brood doormidden en besmeer beide parten met de paprikatapenade. Leg de ijsbergsla erop en kruid af met peper en wat grof zeezout. Neem de plakjes ham en smeer ze licht in met de tapenade. Rol de asperges erin en dresseer op het broodje. Werk af met peper en een takje kervel.
foto van geroosterd brood voor bij wildpastei

Kraakverse toastjes met wild

Steek met behulp van een uitsteekvorm vierkantjes, rondjes, sterretjes, halve maantjes of andere vorm en uit de paté en het brood. De grootte van het uitsteekvormpje bepaal je zelf. Maar gebruik geen te grote vormpjes: je krijgt namelijk drie torentjes van paté en het gaat om een voorgerecht. Begin met een rozijnenbroodvormpje, vervolg met een haaspatévormpje, leg dan opnieuw een rozijnenbroodvormpje en eindig met een haaspatévormpje. Herhaal dit voor elke soort paté en brood. Schik de drie torentjes paté op borden en werk elk torentje af met een andere confituur. Serveer naast de torentjes een salade naar keuze met een vinaigrette naar keuze.

Broodje gepekelde makreel met gegrilde groenten en rode ui

Snijd de rode ui in fijne ringen. Pekel de vis en uiringen in een mengsel van evenveel wijn- en dragonazijn. Breng op smaak met suiker, tijm en een snuifje peper. Steek de vis 20 tot 30 minuten afgedekt in de koelkast.
foto van lookcroutons

Lookcroutons bij soep of salade

Croutons maken is heel eenvoudig. Ze zijn heerlijk bij soep of salade. En je bewaart ze gemakkelijk een week in een luchtdichte doos.