Spelt is goed voor elk

Speltbrood, speltkoeken, speltgebak … Dit ‘wondergraan’ oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Maar het grootste verschil zit hem in de smaak.
 

Spelt versus tarwe

Spelt is eigenlijk familie van tarwe. Deze graansoorten hebben dan ook veel gemeen. Ze bevatten beide een bom aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Sommigen beweren dat spelt lichter verteerbaar is, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Beide granen bevatten ook gluten, wat het brood lekker luchtig maakt.

Het verschil zit hem in de smaak

Waarin spelt en tarwe het meeste verschillen, is de smaak. Brood met spelt als basis smaakt iets pittiger en nootachtiger. Spelt is dus niet persé gezonder dan tarwe, al kan je het wel lekkerder vinden – of net niet.

Volkorenspeltbrood is het gezondst

Wil je het gezondste speltbrood? Kies dan de volkorenvariant – dat geldt ook voor andere granen zoals tarwe, gerst en rogge. Want volkorenbrood bevat de volledige graankorrel en dus de meeste voedingsstoffen.

 

Recepten voor elke honger

Bruschetta met scampi en sambal

Iedereen houdt van bruschetta … daarom is het een perfect partyhapje!

Broccolisoep met diablotins

Prik mooie vormpjes uit het brood en rooster ze. Snijd de broccoli en ajuin in stukken. Kook 10 minuten in de kippenbouillon. Giet de soep door een puntzeef. Pureer de massa in de zeef met een staafmixer tot enkel de pulp overblijft.

Lentesla met croutons

Met lentesla en geitenkaas gemaakt, dat smaakt!

Broodje gepekelde makreel met gegrilde groenten en rode ui

Snijd de rode ui in fijne ringen. Pekel de vis en uiringen in een mengsel van evenveel wijn- en dragonazijn. Breng op smaak met suiker, tijm en een snuifje peper. Steek de vis 20 tot 30 minuten afgedekt in de koelkast.

Stokbrood met smeltkaas

Een hapje waarvan jong en oud samen smullen.

Glutenvrije cake

Klop de boter romig. Breek de eieren er 1 voor 1 bij, voeg de suiker toe en roer glad. Zeef de bloem samen met het bakpoeder bij de massa.