Eet veel volkoren tijdens de Ramadan

De ramadan is voor moslims een heilige tijd van vasten en bezinnen. Van 23 maart tot en met 20 april mag er alleen gegeten worden voor zonsopgang en na zonsondergang. Wat je dan best eet? Gezonde producten die lang een voldaan gevoel geven. Ga dus voor een volkorenbrood bij de bakker!   

Wie meedoet aan de ramadan krijgt vaak te weinig vloeistof en vezels binnen. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken. En om dagelijks drie evenwichtige maaltijden te eten met complexe koolhydraten, telkens aangevuld met zuivel en vers fruit.

De maaltijd voor zonsopgang

Als ontbijt eet je best voldoende complexe koolhydraten. Die koolhydraten bevatten de nodige vezels, mineralen en vitamines. Ze zijn bovendien moeilijker te verteren waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt. Daarnaast houden ze jouw bloedsuikerspiegel (en energiepeil) stabiel en zorgen ze ervoor dat je makkelijker naar het toilet kan.

Volkorenproducten zijn een bron van complexe koolhydraten. Kies dus voor volkorenbrood bij jouw warme bakker. Ook noten, muesli en haver bevatten veel complexe koolhydraten.

De maaltijden na zonsondergang

Net na zonsonderdag kies je best voor een lichte maaltijd. Later op de avond volgt namelijk nog een tweede, warme maaltijd. Ook tijdens die tweede maaltijd neem je best veel complexe koolhydraten binnen. Een combinatie van groenten, zuivel, fruit, dadels en volkorenproducten is dus aangeraden.

Het Suikerfeest, na de vasten

Voor het Suikerfeest, dat wordt gevierd als de vastenperiode is afgelopen, mag het dan wel weer zoet zijn. Dus reserveer alvast jouw gebak of andere zoete zondes voor 21 en 22 april.