Spelt is goed voor elk

Speltbrood, speltkoeken, speltgebak … Dit ‘wondergraan’ oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Maar het grootste verschil zit hem in de smaak.
 

Spelt versus tarwe

Spelt is eigenlijk familie van tarwe. Deze graansoorten hebben dan ook veel gemeen. Ze bevatten beide een bom aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Sommigen beweren dat spelt lichter verteerbaar is, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Beide granen bevatten ook gluten, wat het brood lekker luchtig maakt.

Het verschil zit hem in de smaak

Waarin spelt en tarwe het meeste verschillen, is de smaak. Brood met spelt als basis smaakt iets pittiger en nootachtiger. Spelt is dus niet persé gezonder dan tarwe, al kan je het wel lekkerder vinden – of net niet.

Volkorenspeltbrood is het gezondst

Wil je het gezondste speltbrood? Kies dan de volkorenvariant – dat geldt ook voor andere granen zoals tarwe, gerst en rogge. Want volkorenbrood bevat de volledige graankorrel en dus de meeste voedingsstoffen.

 

Recepten voor elke honger

Broodrolletjes met geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 25 min + 1 u in de koelkast.

Feestelijk gevuld stokbrood

Simpel, mooi en lekker. Voor zo’n hapje tekent iedere hobbykok!

Herfstig picknickbrood

Orzo is de basis van tal van heerlijke smaakcombinaties. Ga snel aan de slag met deze belegtip.
spiesjes

Zomerse broodspiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum

Nog op zoek naar een lekker hapje voor in je picknickmand of bij de barbecue? Van deze broodspiesjes blijf je smullen.

Broodchips met tzatziki

Met tzatziki en liefde gemaakt ... dat smaakt!

Lentesla met croutons

Met lentesla en geitenkaas gemaakt, dat smaakt!