Oud brood? Maak er iets nieuws mee!
Oud brood ... Er slingert bij iedereen wel eens zo’n zak rond. Zonde toch? Niet als je er iets lekkers mee maakt!
Gooi brood van een paar dagen oud niet weg – tenzij het beschimmeld is natuurlijk. Hergebruik het om er iets zoets, hartigs of handigs mee te maken. Wat dacht je van broodpudding, croutons of broodkruim? Of lekkere wentelteefjes met kaneel en banaan in de pan? Klinkt en smaakt goed!
Heerlijke broodpudding (2 à 3 personen)
BENODIGDHEDEN
- oud brood
- 4 eieren
- 2 eetlepels gesmolten boter
- 500 ml melk
- 150 g suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel vanille-extract
BEREIDING
- Leg stukjes brood in een ovenschaal en giet er de gesmolten boter op.
- Kluts ondertussen de eieren, melk, suiker, kaneel en vanille onder elkaar.
- Giet het mengsel over de stukken brood en bak het 45 minuten in de oven op 180°.
- Werk eventueel af met wat stukjes appel en poedersuiker.
Krokante croutons
BENODIGDHEDEN
- oud brood
- 2 eetlepels lookpoeder
- 125 ml olijfolie
BEREIDING
- Snijd het brood in kleine stukken.
- Giet er wat olijfolie en een beetje look over en leg ze 5 à 10 minuten in de oven op 200°.
- Heerlijk in een slaatje of soepje!
Tomaten in de oven met zelfgemaakt broodkruim
BENODIGDHEDEN
- oud brood
- 1 eetlepel basilicum
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel zout
- tomaten
BEREIDING
- Snijd het brood in kleine stukken. Mix die stukken in een keukenrobot tot je kruimels krijgt. Bewaar de broodkruimels in een plastic potje of zakje.
- Meng wat broodkruimels in een apart schaaltje met basilicum, peterselie en zout.
- Snijd de tomaten in twee en besprenkel ze met de kruiden en broodkruimels.
- 15 minuten in de oven op 180° en je bent klaar!
Wentelteefjes met kaneel en banaan (4 personen)
BENODIGDHEDEN
- 3 eieren
- 1 dl room
- 1 dl melk
- 20 g vanillesuiker (of enkele druppels vanille-extract)
- een snuif kaneelpoeder (naar smaak) en nootmuskaat
- oud brood of 4 dikke sneden briochebrood (2 tot 3 cm dik)
- 2 bananen
- een paar klontjes boter
- 1 eetlepel bruine suiker + een beetje extra
BEREIDING BESLAG
- Zet een braadpan op een zacht vuur. Laat de pan even voorverwarmen.
- Doe de eieren in een mengschaal en voeg de room en de melk toe. Klop alles los met de garde.
- Voeg een schepje vanillesuiker toe, of wat suiker en enkele druppels vanille-extract.
- Voeg naar smaak een snuif kaneelpoeder en wat vers geraspte nootmuskaat toe. Overdrijf niet, maar zorg toch voor voldoende smaak. Roer het mengsel.
BEREIDING WENTELTEEFJES EN BANAAN
- Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
- Snijd voor elk een dikke snee briochebrood. De boterham mag twee tot drie centimeter dik zijn. (Uiteraard kan je ook oud brood gebruiken.)
- Sop het brood even in het eiermengsel en leg het in de bruisende boter. Laat de wentelteefjes rustig bakken, tot ze langs beide zijden een goudbruin korstje hebben en de broodkorsten knapperig zijn.
- Pel intussen de bananen en snijd ze in dikke ronde schijfjes (tot 2 cm dik).
- Schep de wentelteefjes uit de pan en hou ze warm. Gebruik een prop keukenpapier om de braadpan even uit te vegen. Doe er opnieuw een klontje boter in en smelt dit op een zacht vuur.
- Bak de schijfjes banaan een paar minuten langs beide zijden. Laat ze niet te lang in de pan liggen, want dan worden de vruchten papperig.
- Strooi op het einde van de bakbeurt een lepeltje bruine suiker over de schijfjes banaan en laat de suiker nog heel even meebakken.
Serveer iedereen een warm wentelteefje met daarbovenop de gekarameliseerde schijfjes gebakken banaan. Werk elk bord naar smaak af met nog een klein beetje bruine suiker.
Bronnen/recepten:
Radio 2
Dagelijkse Kost