Zo vaak eten ze (brood) in Spanje

Om de zomer wat langer op ons bord te toveren, gaan we gluren bij onze Zuiderburen. Want naast veel, wordt daar vooral ook graag (brood) gegeten. En gezellig getafeld natuurlijk.

Tostada als ontbijt (desayuno)

Vaak eten Spanjaarden een toastje (tostada) als ontbijt met wat boter of olijfolie en wat kaas of vlees. Zoetekauwen kiezen voor een toast met confituur, of voor een croissant of boterkoek. Die wordt vaak vergezeld van een kop koffie met melk (cafe con leche), wat vers sinaasappelsap (zumo de naranja) of een glas koude melk (leche). In het weekend worden ook vaak churros gegeten: zoete, typisch Spaanse vingerhapjes uit gefrituurd deeg.

Bocadillo als tussendoortje (almuerzo)

Rond 10 uur is het tijd voor een tussendoortje. Dit ‘tweede ontbijt’ bestaat meestal uit een belegd broodje (bocadillo). Schoolkinderen verorberen het tijdens de pauze op de speelplaats. Wie werkt, neemt vaak een gezamenlijke pauze om een bocadillo en koffie te consumeren in een plaatselijke bar.

Driegangenmenu als lunch (comida)

Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. In vergelijking met ons, lunchen Spanjaarden redelijk laat: tussen 14 en 15.30 uur. Op restaurant is het dagmenu (menú del día) populair: een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, vaak vergezeld van een mandje brood. Ook wie thuis eet, neemt tijd voor een degelijke maaltijd. Bij Spaanse werkgevers krijg je vaak minimum een uur tijd om te (gaan) lunchen.

Croissant als tussendoortje (merienda)

Rond 17 à 18 uur snackt de Spanjaard naar een tussendoortje. Dat kan gaan van een koek of croissant tot een andere zoetigheid – uiteraard opnieuw met het gezelschap van een kopje koffie of thee. Kindjes verlekkeren zich op een chocomelk (colacao) en eten soms nog een broodje met beleg (bocadillo). Of een stukje fruit, als het lekker gezond mag zijn.

Soep met stokbrood als avondeten (cena)

Ook ’s avonds wordt in Spanje heel wat later gegeten dan in België: pas rond 21 uur, of zelfs maar om 22 uur – zeker in het weekend of in de zomer. Het avondeten is normaal lichter verteerbaar dan de lunch. Denk aan vlees of vis met wat warme of koude groenten. Of aan een gevulde omelet of een maaltijdsoep met stokbrood. Als dessert kan je een heerlijk stukje seizoensfruit eten.

Het is duidelijk: de Spaanse eetcultuur is onlosmakelijk verbonden met heerlijk genieten … en met heerlijk (veel) brood!

Bron: holabarcelona.nl