Verrassend belegde croques

Zin in iets lekker en gezond maar geen zin om uitgebreid te koken? Ga voor een culinaire croque! Het kookboek ‘A croque a day’ daagt je uit om de platgetrapte kaas-en-ham-paden te verlaten en eens wat anders tussen je croque te leggen. En ook het internet staat croque-vol inspirerende alternatieven.

 

Croque-‘n-rolls of croque-au-dilles, er is voor elk wat wils

Foodfreaks en restaurantuitbaters Nico Corbesier en Andy De Brouwer knutselden de recepten in dit boek samen. Ze lieten een frisse wind waaien over de klassieke croque. En bedachten tot de verbeelding sprekende namen: van Croquefort (met roquefort en peren) en Hitchcroque (met vlees van ‘birds’ en rodebietenspetters) tot Croque-‘n-roll (met opgerold toastbrood) en Croque-au-dille (met dille en gerookte zalm).

Daarnaast stellen ze bijpassende drankjes voor, lees je meer over de geschiedenis van de croque en krijg je praktische tips (bijv. hoe je voorkomt dat er ingrediënten uit je croque vallen). Oeh ja, je krijgt ook nog de heerlijkste recepten voor dips bij deze krokant gevulde boterhammen: van ketchup en pickles tot guacamole en hummus.

 

Smul alvast mee van dit recept voor 'Croque-au-dille'.

INGREDIËNTEN

PER CROQUE:

  • 2 sneetjes wit brood
  • algenboter
  • 1 middelgrote sjalot
  • 100g ricotta
  • 1 eetlepel fijngehakte dille
  • 1 sneetje gerookte zalm
  • enkele venkelzaadjes
  • peper
BEREIDING

CROQUE:

  1. Bestrijk de 2 sneetjes brood met algenboter.
  2. Pel de sjalot en snijd hem fijn.
  3. Meng de ricotta met de sjalot, de dille en de peterselie. Breng op smaak met peper.
  4. Verwarm het croque-apparaat voor.
  5. Bestrijk de sneetjes brood met het ricottamengsel.
  6. Leg de zalm op een sneetje brood.
  7. Maal het venkelzaad fijn (bijvoorbeeld in een pepermolen) en strooi het over de zalm.
  8. Dek af met het andere sneetje brood.
  9. Leg de croque in het croque-apparaat en laat hem mooi goudbruin kleuren. De ingrediënten mogen koud blijven.
  10. Neem de croque uit het apparaat en dien op met Sauer sauce.

SAUER SAUCE:

Doe 1 dl zure room en 20 druppels Worcestershiresaus in een kommetje. Pers het sap van 1/2 limoen erbij. Voeg een weinig peper en zout toe. Meng goed.

TIPS:

  • Zorg er altijd voor dat je boter op kamertemperatuur is zodat je de boter goed op de boterham kan smeren.
  • Gebruik altijd verse kruiden.
  • Algenboter vind je in de betere supermarkt.

DRANK:

Lekker met een Italiaanse Franciacorta brut, een witte Rolle uit de Provence, een Albariño uit Galicië of een vinho verde.

 

En laat je verder inspireren door (de foto’s in) het boek

croque-n-roll
croque

Bronnen: Znor.be, Hln.be/nina