Het verschil tussen bloem en meel, en andere graanweetjes

Je vindt het terug in je boterhammen, in je koffiekoeken op zondag en in je favoriete gebakje: graan. Het staat misschien dagelijks bij je op het menu, maar weet je er ook al alles over? Fris je kennis op met deze 3 weetjes.

1. Graan of onkruid?

Wist je dat graan heel lang geleden als onkruid werd beschouwd? Dat komt doordat granen zaden van grassen zijn.

Deze graansoorten ken je vast al:

  • tarwe
  • mais
  • rijst
  • gerst
  • haver
  • rogge
  • spelt

Teff en gierst klinken je misschien wat minder bekend in de oren, maar behoren ook tot de granenfamilie.

Quinoa, boekweit en amaranth zijn een geval apart. We rekenen ze niet tot de granen, ook al bereiden en eten we ze wel op een gelijkaardige manier.

 

2. Voedingswaarde en gluten

Graan en graanproducten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Toch worden granen zoals tarwe, gerst, haver en rogge niet door iedereen even goed verdragen. Dat komt doordat ze gluten bevatten: eiwitten die brood en gebak luchtig houden.

Sommige mensen verteren gluten moeilijk of niet. Eten ze er toch van? Dan reageert hun immuunsysteem en beschadigt het eiwit hun darmwand. Zij opteren daarom voor glutenvrije producten gemaakt van gierst, maïs, rijst en teff.

 

3. Bloem en meel

Je vroeg het je vast al wel eens af: wat is het verschil tussen bloem en meel? Ze worden allebei gemaakt van granen, maar zijn niet hetzelfde:

Meel:
  • graankorrels worden geplet en gemalen
  • grover dan bloem
  • perfect om brood en pannenkoeken van te maken
Bloem:
  • graankorrels worden gebroken, gezeefd, geplet en gemalen
  • geen zemelen (vliesjes) en kiemdeeltjes dankzij het zeven
  • geknipt voor de bereiding van gebak

Bron: veldverkenners.be