Goed. Gezond. Belangrijk … Ode aan brood
De gezellige geur van versgebakken brood, daarvan krijg je het toch warm vanbinnen. Het vooruitzicht van dat zachte kruim tussen je handen en die krakende korst tussen je tanden. Heerlijk! Bovendien is brood gemakkelijk, veelzijdig en gezond. En dat zet de campagne ‘Brood. Een goed verhaal.’ graag in de schijnwerpers.
“Je ruikt het, je proeft het, je weet het … Die heerlijke geur van vers brood. Uit de oven, aan tafel of op je schoot.” Je hoorde deze ‘Ode aan brood’ waarschijnlijk al op de radio. Dat sneetje poëzie maakt deel uit van de driejarige campagne ‘Brood. Een goed verhaal.’, gesteund door de Europese Unie.
Brood. Ook een gezond en cultureel verhaal.
Het imago van brood kreeg de afgelopen jaren wat klappen. De belevingscampagne wil mensen opnieuw een goed gevoel geven over brood, terecht! Brood maakt niet alleen een belangrijk deel uit van onze eetcultuur, het draagt ook bij tot onze gezondheid. Dat vertelt ook voedingsexperte Lut Van Lierde:
“Brood is een goede leverancier van heel wat voedingsstoffen en wordt dikwijls ten onrechte als dikmaker afgeschilderd."
"Graanproducten, waaronder brood, leveren niet alleen complexe koolhydraten, die onze belangrijkste energiebron zouden moeten zijn, maar onder andere ook vezels die onze darmen voeden en helpen bij het ontlasten. Als we granen en graanproducten uit onze voeding weren wordt het moeilijker om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen."
Belgen onderschatten het belang van brood
Belgen spelen gemiddeld zo’n 4,4 boterhammen binnen per dag – wat neerkomt op 52,9 kilo brood per jaar. Toch haalt slechts 17% van de bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brood- en graanproducten*. Met deze campagne hoopt Europa dit percentage op te krikken: door de smaak en veelzijdigheid van brood te promoten, door mensen te laten proeven en receptideetjes te geven, door eerlijke en betrouwbare informatie te delen van voedingsprofessionals en wetenschappers.
Benieuwd naar het hele verhaal?
Smeer ‘m naar de officiële campagnewebsite of Facebookpagina van Brood & Gezondheid. Of lees hier alvast deze vijf feiten en fabels over brood.
* De aanbevolen hoeveelheid brood varieert van 5 tot 12 sneden per dag (175 tot 420 g), afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gewicht en lichamelijke inspanning.
Bronnen: broodengezondheid.be, fgbb.be, cm.be