Hoe natuurlijker gemaakt, hoe beter een brood ons smaakt

Slow, bewust, eerlijk, puur. Tegenwoordig kiezen we zo dicht mogelijk bij de natuur. Dat wil zeggen: zonder ‘onnodige’ verbeteraars, additieven of E-nummers op het etiket. Het geheim voor back to basics-brood? Tijd en liefde.

Back to basics bakken

Steeds meer bakkers maken (een deel van) hun assortiment opnieuw zoals vroeger: puur met meel, water, gist en zout – en met een portie passie en geduld natuurlijk. Want hoe meer tijd een bakker zijn deeg geeft om te rijzen of fermenteren, hoe meer smaken en geuren zich ontwikkelen. Daarom zweren sommigen bij een puur, basic, natuurlijk bereid brood – vaak gemaakt op basis van zuurdesem, zonder broodverbeteraars en E-nummers.

Wat zijn broodverbeteraars en E-nummers?

Alle ‘extra’ grondstoffen die niet bij de basisingrediënten horen van een brood (namelijk meel, water, gist en zout) noemen we broodverbeteraars. Waarom ze worden toegevoegd? Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te versterken, het bereidingsproces te vereenvoudigen of de textuur malser te maken. Er bestaan natuurlijke (zoals boter, melk en suiker) of synthetische verbeteraars – in dat laatste geval krijgen ze een E-nummer, zoals E300 (ascorbinezuur of vitamine C om het rijsproces te stimuleren) of E471 (om een malsere kruim te krijgen).

Zijn stoffen met een E-nummer slecht?

Nee. Elk E-nummer werd streng onder de loep genomen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Die instantie bepaalt hoeveel van elke stof mag worden geconsumeerd. E-nummers zijn dus goedgekeurde, synthetische hulpstoffen (zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers) die een bepaalde functie vervullen.

Kreeg je zin in een puur bereid brood?

Vraag ernaar bij jouw Warme Bakker!

 

Bronnen: Brood.net

Recepten voor elke honger

Gepofte tomaatjes op een broodje

Gepofte tomaatjes op een broodje

Lentesla met croutons

Met lentesla en geitenkaas gemaakt, dat smaakt!
foto van Clubsandwich met struisvogel, spinazie en pizzaiolasaus

Clubsandwich met struisvogel

Verhit boter in een pan en verwarm kort de tijm en rode ui. Zet even aan de kant. Bak de struisvogelfilet en laat 1 minuut aan beide zijden dichtschroeien. Kruid af met peper en zout. Bereid de pizzaiolasaus: versnipper de kleine uien en teentjes knoflook. Verhit een pan en kleur de uien en knoflook aan. Voeg de passata, oregano en kappertjes toe en laat sudderen. Bestrijk de sneetjes brood met de pizzaiolasaus. Beleg met plakjes belegen kaas en laat 1 tot 2 minuten smelten onder de grill. Verdeel de licht verwarmde ui, de verse spinazieblaadjes, de tijm en de struisvogelfilet over drie sneetjes brood. Stapel de belegde sneetjes en werk af met de pizzaiolasaus.

Broodsalade met geroosterde groenten

Broodsalade met geroosterde groenten

Broodchips met tzatziki

Met tzatziki en liefde gemaakt ... dat smaakt!

Broodje brie en verse vijgen

Verhit de enoki-paddenstoelen kort in weinig olijfolie en werk af met peper en verse oregano. Zet even aan de kant. Voor de dressing: maak op basis van olijfolie, verse basilicumblaadjes en wijnazijn een lichte dressing. Je doet dit best met een staafmixer. Verdeel het brood in kleinere stukken om te gebruiken als hap of fingerfood. Besmeer de stukjes brood met de basilicumdressing. Leg daarop een blaadje little gem-sla, brie, een stuk vijg en de lauwe enoki-paddenstoelen. Werk af met peper en enkele druppels balsamicoazijncrème.