Vijf tips voor de perfecte foodfoto

Zet jouw heerlijk ontbijt, gebakje of belegd broodje extra in de kijker. En laat jouw vrienden watertanden op hun scherm. Hoe? Maak een Instagramaccount aan (als je die nog niet hebt). En deel jouw mooiste foodfoto’s dankzij deze vijf tips.

 1. Fotografeer in daglicht
  In daglicht neem je de beste foto’s. Je eten oogt fris en de kleuren komen mooi uit. Let op met felle zon en harde schaduwen – dat is meestal geen succes. Fotografeer ’s morgens of ’s avonds voor het zachtste licht. Vaak krijg je een leuk effect als de belichting van opzij komt. Is er geen daglicht? Gebruik dan kunstlicht. 
   
 2. Neem foto’s uit verschillende hoeken
  Wil je ergens mee uitpakken? Neem dan meerdere foto’s, zo kun je achteraf de beste kiezen. Probeer verschillende hoeken en composities. Fotografeer jouw gerecht een keer van voren, van opzij of van boven. Varieer ook met de plaatsing van jouw onderwerp: zet het eens op een derde in plaats van in het midden – een succestrucje van kunstenaars en fotografen.
   
 3. Let op jouw onder- en achtergrond
  Zorg dat de achter-of ondergrond niet te veel aandacht vragen. Kies dus voor iets simpels en neutraals. En probeer jouw foto’s steeds in dezelfde stijl te fotograferen, bijvoorbeeld altijd met een witte achtergrond. Experimenteer gerust met accessoires die passen bij je gerecht, zoals wat koffie(bonen) bij een ontbijt.
   
 4. Bewerk je foto’s
  Is je foto te donker? Wil je de kleuren wat beter laten uitkomen? Of gebruik je graag altijd dezelfde herkenbare filter? Bewerk je foto’s snel en gemakkelijk met Instagram. Maak ze helderder, voeg contrast toe en trek de verzadiging op. Je vindt heel wat tutorials online, of vraag uitleg aan iemand die al Instagram gebruikt.
   
 5. Voeg een hashtag, tag of locatie toe
  Gebruik toepasselijke tags als #brood of #ontbijt bij je foto. Wil je extra inspiratie opdoen bij andere Instagrammers? Zoek dan op een bepaalde hashtag, zoals #ontbijt, om andere foto’s te zien met diezelfde hashtag. Je kunt ook jouw bakker taggen – als die een account heeft. Typ gewoon @ gevolgd door zijn Instagramnaam, dan ziet hij welke foto je postte van zijn gebak. Ontbijt je buitenshuis? Deel dan jouw locatie om anderen te inspireren.