't Is aardbeienseizoen! Ga culinair aan de slag met lekkers van De Warme Bakker
Je zag vast al aardbeien in de winkel en bij de bakker. Maar het echte seizoen begint nu pas, eind mei-begin juni. Geniet dus van de allerbeste aardbeien! Hier drie heerlijke recepten, gemaakt met lekkers van bij De Warme Bakker.
1. ‘Coupe fraises’ met cake
Kocht je cake bij de bakker en heb je wat over? Haal prachtig verse aardbeien en maak dit frisse recept.
Ingrediënten (voor 4 personen): 350 g verse aardbeien, 200 g restjes cake of yoghurtcake, 20 cl volle room, 50 g poedersuiker
Bereiding:
- Spoel de aardbeien, verwijder de steeltjes en snij de vruchten in partjes. Hou een paar partjes opzij voor de afwerking van het dessert.
- Doe de rest van de aardbeien in de blender met een beetje water. Mix tot je een coulis bekomt.
- Klop de room stijf en voeg aan het einde beetje bij beetje de poedersuiker toe.
- Neem een grote schaal of 4 glaasjes en verkruimel daarin de cake.
- Overgiet de bodem van cakekruimels met de coulis en strijk er dan de opgeklopte room over.
- Werk de coupe(s) af met de partjes aardbei.
- Zet een paar uur in de koelkast en serveer heerlijk fris.
(Bekijk het originele recept.)
2. Broodpuddinkjes met yoghurt en aardbeien
Met makkelijke ingrediënten maak je in een half uurtje dit recept om van te smelten!
Ingrediënten (voor 4 puddinkjes): 4 sneden wit brood of een half Turks brood, ¼ tas melk of amandelmelk, 1 eetlepel yoghurt, 1 ei, 1 eetlepel honing, 1 snuifje zout, ¼ theelepel kaneel, 20-tal aardbeien, 1 theelepel lichtbruine suiker. Extra kaneel en yoghurt.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Neem 4 mini-taartvormpjes of vuurvaste schaaltjes.
- Snij de korst van de sneetjes brood. Als je Turks brood gebruikt, snij je het in schijfjes. Snij de sneetjes vervolgens zodat ze juist in de bodem van je taartvormpjes passen.
- Meng de melk met de yoghurt, ei, zout, honing en kaneel tot een glad beslag.
- Dop de schijfjes brood in het beslag tot ze vochtig zijn en leg ze vervolgens in je vormpjes.
- Snij de aardbeien in kwartjes [DZ2] en leg ze bovenop de brood-bodems.
- Strooi de suiker en wat extra kaneel over de puddinkjes en zet ze zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot het deeg gaar en goudbruin is.
- Serveer lauw en met een smeuïge lepel yoghurt.
3. Aardbeienconfituur voor een heerlijk zoete boterham
Zó simpel en toch zó lekker: een verse boterham met zelfgemaakte aardbeienconfituur! Haal je favoriete brood bij De Warme Bakker in je buurt en maak dit klassieke recept.
Ingrediënten (voor 4 potten): 1kg aardbeien, 1kg geleisuiker, sap van 2 citroenen
Bereiding:
- Spoel de aardbeien, verwijder de steeltjes en snij de vruchten in gelijke stukjes.
- Doe de aardbeien in een ruime kookpot met dikke bodem. Meng ze met de suiker en laat minstens 1 uur trekken.
- Doe het citroensap erbij en breng alles aan de kook.
- Laat 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur en dan 4 minuten op hoog vuur. Roer voortdurend met een grote lepel.
- Schep met een schuimspaan het schuim van de confituur.
- Check of de confituur klaar is: laat een druppel hete confituur op een koud bordje vallen en hou het dan schuin. Stolt de druppel meteen? Dan is je confituur klaar. Anders moet hij nog even koken.
- Eens de confituur klaar is, giet je hem in schone glazen potten (je steriliseert ze best vooraf).
- Draai de potten toe met de schroefdeksels en zet ze ondersteboven. Laat ze zo afkoelen en ze trekken vanzelf vacuüm, zo blijft je confituur langer goed.
Welk recept kies jij? Haast je naar De Warme Bakker en probeer het uit!
Bronnen: cuisineaz.com, emptythefridge.be, libelle-lekker.be