Knap en krokant: croques!

Vergeet burgers en hotdogs, de croque rockt! Ze zijn erg makkelijk om te maken en de variaties zijn eindeloos. Hoe hipper, hoe liever.

Simpelweg verbluffend

Het concept is simpel: neem een paar lekkere dingen en doe er nog meer lekkere dingen tussen. Klinkt misschien niet direct gesofistikeerd, maar er bestaan tegenwoordig heel erg chique croques.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een croque met dungesneden Angusbeef, ovenfrietjes, provolonekaas, gekarameliseerde ui en basilicummayonaise? Of – voor de zoetebekken – eentje met huisgemaakte chocoladecookies, Nutellachoco en gebrande minimarshmallows? Dat zijn zomaar twee voorbeeldjes uit het hippe ‘Son of a Croque’-restaurant in Amersfoort, Nederland.

Vanwaar de hype?

De croque surft deels mee op het succes van de ‘haute dog’ en de chique hamburgers, maar is nog gemakkelijker en veelzijdiger. Bovendien ziet hij er even fancy uit en smaakt hij minstens even goed als zijn hippe neefjes. Een topper!

Doe het zelf: maak een simpele croque, met een originele touch!

Je hoeft echt geen sterrenchef te zijn om een heerlijke croque tevoorschijn te toveren. Een elektrische grill, een paar sneetjes brood en wat beleg uit je ijskast of berging is al wat je nodig hebt. Zo maak je al snel een klassieke croque madame met ei, beenham en Gruyèrekaas. Maar evengoed wordt het een hippe croque met paprikachips, kaas en tomaat.

Of nog makkelijker: je vertrekt van een doodgewone croque (= gekookte ham en jonge kaas tussen wit brood), en je verandert naar wens één of meerdere ingrediënten. Bijvoorbeeld:

  • Vervang de gekookte ham. Probeer prosciutto, Serranoham, of zelfs gerookte paardenfilet.
  • Neem een andere kaas. Bijvoorbeeld oude kaas i.p.v. jonge of – voor durvers – gorgonzola.
  • Probeer het met vis. Gerookte zalm is ideaal en ook garnaaltjes zijn lekker op een croque.
  • Ga voor een ander brood. Vervang de witte boterham door spelt of rogge, of probeer eens rozijnenbrood.
  • Go veggie. Falafel is een klassieker, maar ook geitenkaas met gedroogde vruchten is een aanrader.
  • Verwen jezelf met chocolade. Schijfjes banaan en chocolade, meer heb je niet nodig om het water in de mond te krijgen.
  • Experimenteer met fruit. Schijfjes appel, aardbei of verse vijg: fruit maakt je croque een beetje zoeter en een stuk origineler.
  • Doe er een origineel sausje bij. Het hoeft niet altijd ketchup te zijn, experimenteer er gerust op los.

Kortom, laat je fantasie de vrije loop. Smakelijk!

Bronnen:
smulweb.nl - libelle.be - funx.nl