Kies voor brood met pit(ten)

Pitten en zaden  zijn ongelooflijk gezond. Eet je dagelijks een portie, dan word je minder snel ziek. Want ze barsten van de heilzame voedingsstoffen. Zei iemand superfood? Daar sla je de pit op de kop!

Vraag jouw bakker naar brood met extra pitten, zoals zonnebloem- of pompoenpitten. Deze smaakbommetjes ontploffen heerlijk in je mond. En zijn bovendien supervoedzaam en -gezond.

Zonnebloempitten zijn lekker en gezond

Rauw of geroosterd, deze pittige bloemzaden smaken heerlijk in brood. Omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten zijn ze goed voor de cholesterol. Bovendien houden ze jouw bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Welk arsenaal vitaminen en mineralen je binnenkrijgt met een portie zonnebloempitten? Van vitamine B en E tot foliumzuur, calcium, ijzer, mangaan, zink, magnesium, selenium en koper. Magnesium maakt je minder nerveus, voorkomt hoofdpijn en verlaagt je bloeddruk. Selenium helpt preventief tegen kanker en stimuleert de detox-functie van je lever.

Onze tip? Haal af en toe een gezond zonnebloembroodje in huis. 

Pompoenpitten maken je extra weerbaar

Ze verschijnen vooral op het toneel met Halloween. Al schrikt niemand nog van pompoenpitten in brood of slaatjes. Terecht! Want dit eetbare goud is gigantisch gezond. Heb je problemen met je blaas of nieren? Pompoenpitten remmen infecties af. Ze helpen algemeen goed tegen schimmels en ontstekingen, bacteriën en virussen. En ze versterken je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek en vermoeid bent.

Een hapje pompoenpitten bezorgt je de nodige dosis vitaminen en mineralen – denk maar aan vitamine E en B1, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Zink helpt je cellen groeien, verbetert je slaap en humeur en stimuleert je smaak en geur. Bovendien werkt pompoen rustgevend, dankzij de aanwezigheid van het aminozuur tryptofaan.

Wil je dus gezond doen? Koop dan eens een broodje met pompoen

Recepten voor elke honger

At jij al een ‘egg in a hole’?

Een ei gebakken in een ‘uitgeholde’ boterham ... Proberen?
foto broodje cheddar met spiegelei en italiaanse salami

Broodje cheddar, ei en salami

Leg de plakjes cheddar-kaas op aluminiumfolie. Laat ze zachtjes smelten in de oven tot ze heerlijk smeuïg zijn. Bak een spiegelei en kruid af met peper en zout. Snij het brood in dikke sneden en besmeer met pickles. Beleg het brood met de salami, de gesmolten cheddar, de ijsbergsla en de mini-paprika’s. Garneer met bieslook en augurk.

Stokbrood met smeltkaas

Een hapje waarvan jong en oud samen smullen.

Broccolisoep met diablotins

Prik mooie vormpjes uit het brood en rooster ze. Snijd de broccoli en ajuin in stukken. Kook 10 minuten in de kippenbouillon. Giet de soep door een puntzeef. Pureer de massa in de zeef met een staafmixer tot enkel de pulp overblijft.

Halloumi en pancetta? Heerlijk!

Bak de plakjes pancetta gedurende 3 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Voor de lichte mosterddressing met esdoornsiroop: meng de mosterd met een scheutje wijnazijn en olijfolie tot een homogene dressing. Voeg er naar smaak esdoornsiroop aan toe. Werk af met zwarte peper. Verdeel de halloumi in plakken van 1 cm en rooster ze in een grillpan. Echte zoetebekken kunnen ze vooraf met esdoornsiroop inborstelen en op de grill laten karamelliseren. Snij het broodje doormidden. Besmeer het brood met dressing en beleg met tuinkers. Verdeel de halloumi en pancetta over het broodje en schik de zongedroogde tomaten er rond voor een mooie afwerking.