Kies voor brood met pit(ten)

Pitten en zaden  zijn ongelooflijk gezond. Eet je dagelijks een portie, dan word je minder snel ziek. Want ze barsten van de heilzame voedingsstoffen. Zei iemand superfood? Daar sla je de pit op de kop!

Vraag jouw bakker naar brood met extra pitten, zoals zonnebloem- of pompoenpitten. Deze smaakbommetjes ontploffen heerlijk in je mond. En zijn bovendien supervoedzaam en -gezond.

Zonnebloempitten zijn lekker en gezond

Rauw of geroosterd, deze pittige bloemzaden smaken heerlijk in brood. Omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten zijn ze goed voor de cholesterol. Bovendien houden ze jouw bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Welk arsenaal vitaminen en mineralen je binnenkrijgt met een portie zonnebloempitten? Van vitamine B en E tot foliumzuur, calcium, ijzer, mangaan, zink, magnesium, selenium en koper. Magnesium maakt je minder nerveus, voorkomt hoofdpijn en verlaagt je bloeddruk. Selenium helpt preventief tegen kanker en stimuleert de detox-functie van je lever.

Onze tip? Haal af en toe een gezond zonnebloembroodje in huis. 

Pompoenpitten maken je extra weerbaar

Ze verschijnen vooral op het toneel met Halloween. Al schrikt niemand nog van pompoenpitten in brood of slaatjes. Terecht! Want dit eetbare goud is gigantisch gezond. Heb je problemen met je blaas of nieren? Pompoenpitten remmen infecties af. Ze helpen algemeen goed tegen schimmels en ontstekingen, bacteriën en virussen. En ze versterken je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek en vermoeid bent.

Een hapje pompoenpitten bezorgt je de nodige dosis vitaminen en mineralen – denk maar aan vitamine E en B1, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Zink helpt je cellen groeien, verbetert je slaap en humeur en stimuleert je smaak en geur. Bovendien werkt pompoen rustgevend, dankzij de aanwezigheid van het aminozuur tryptofaan.

Wil je dus gezond doen? Koop dan eens een broodje met pompoen

Recepten voor elke honger

spiesjes

Zomerse broodspiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum

Nog op zoek naar een lekker hapje voor in je picknickmand of bij de barbecue? Van deze broodspiesjes blijf je smullen.

Glutenvrije cake

Klop de boter romig. Breek de eieren er 1 voor 1 bij, voeg de suiker toe en roer glad. Zeef de bloem samen met het bakpoeder bij de massa.

Broodje gepekelde makreel met gegrilde groenten en rode ui

Snijd de rode ui in fijne ringen. Pekel de vis en uiringen in een mengsel van evenveel wijn- en dragonazijn. Breng op smaak met suiker, tijm en een snuifje peper. Steek de vis 20 tot 30 minuten afgedekt in de koelkast.

Stokbrood met smeltkaas

Een hapje waarvan jong en oud samen smullen.
foto van Broodje met mozzarella, tomaat en verse pesto

Tomaat & pesto are the besto!

Snij het brood in dikke sneden. Besmeer het met de groene pesto en beleg met de schijfjes mozzarella. Zet de belegde broodjes 2 minuten onder de grill en laat de mozzarella smelten. Versnijd de lente-ui en de tomaten. Verwarm de pijnboompitten kort in een kleine pan. Bak de champignons in olijfolie en kruid af met zwarte peper. Dresseer de champignons, tomaten, lente-ui en verwarmde pijnboompitten op het gegrilde brood met mozzarella. Werk af met blaadjes verse koriander en chilivlokken.