De meest gezochte broden en taarten van 2019

Wat zoek jij het vaakst op het internet? Dingen waarover je meer wil weten, die je interesseren, die je leuk vindt – toch? We gingen kijken welke soort brood en taart de Belg het vaakst zoekt online, want dat toont misschien ook wel wat we het liefst eten.

Google heeft een handig instrument waarmee je populaire online zoektermen achterhaalt: de Keyword Planner of Zoekwoordplanner. Je geeft een woord in en ziet dan hoe vaak mensen in een bepaald gebied, taal, zoeknetwerk (Google of ook andere sites) en periode dat woord online hebben opgezocht. De Zoekwoordplanner geeft je meteen ook suggesties voor gelijkaardige termen.

We deden de test: welke soorten brood en taart zochten we in België, in het Nederlands vorig jaar het vaakst?

 

Van volkoren tot glutenvrij

Dertien brood- en taartsoorten zochten we met z’n allen in 2019 vaker dan 1000 keer per maand (meer bepaald 1000 tot 10.000 keer). Hier de winnaars op een rij, met interessante weetjes erbij.

De term ‘brood’ zelf kwam voor in 1000 tot 10.000 zoekopdrachten per maand. De volgende broodsoorten deden het even goed:

  • Volkorenbrood: Hele graankorrels worden vermalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van volkorenmeel heet volkorenbrood. Volkorenbrood is meestal gemaakt van tarwe, maar kan perfect ook andere graansoorten bevatten. Zolang het maar de volledige korrel bevat.

Lees hier meer over volkorenbrood en hoe het verschilt van meergranen, bruin en wit.

  • Stokbrood: Wist je dat stokbrood oorspronkelijk uit Oostenrijk komt en niet uit Frankrijk? Het zou dateren uit de 19e eeuw en beïnvloedde ook de naam “pain viennois” of “viennoiserie”, die nu wijst op zoet luxegebak zoals croissants, koffiekoeken en brioche.

Ontdek wat je moet weten over stokbrood.

  • Speltbrood: Het ‘wondergraan’ spelt oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Spelt zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar het grootste verschil? Dat zit in de smaak.

Leer bij over spelt.

  • Zuurdesembrood: Brood rijst door gist of zuurdesem in het deeg. Is zuurdesem gezonder dan gist? Die vraag houdt mensen bezig, en we zoeken ernaar online. Zuurdesembrood heeft ook een vollere, meer uitgesproken, ‘zuurdere’ smaak dan brood met gist. Sommigen lusten dit graag, anderen helemaal niet. En jij?

Is zuurdesem gezonder dan gist? Je leest het hier.

  • Roggebrood: Vroeger kenden we rogge alleen van dat zure, donkerbruine brood. Nu wordt het vaak gemengd met andere granen en dat is goed voor een gevarieerde voeding. Roggekorrels zijn lang en grijsgroen tot geel van kleur – en ze zijn goed voor je gezondheid!

Ontdek de voordelen van roggebrood.

  • Glutenvrij brood: Gluten zijn eiwitten en van nature aanwezig in granen als tarwe, rogge, spelt, gerst en gort. Ze zorgen ervoor dat brood en gebak rijzen en niet inzakken tijdens het bakken. Het zijn de gluten die het deeg een stevige, elastische structuur geven. Naar schatting 5 à 10% van de bevolking is allergisch aan gluten. Nog andere mensen mijden de eiwitten omdat een glutenvrij dieet gezonder zou zijn. Voor hen is er goed nieuws: gluten zijn niet cruciaal voor geslaagd brood en ander lekkers, met het juiste bloemmengsel bak je net zo goed zonder gluten.

Bak nu zelf glutenvrij.

 

Van chocolade tot slagroom

Ook ‘taart’ was goed voor 1000 tot 10.000 zoekopdrachten per maand, net als deze varianten:

  • Chocoladetaart: Wie houdt niet van chocoladetaart? Het is geen wonder dat deze klassieker in België, toch wel hét land van de chocolade, populair blijft online – en op tafel!

Bij iedere Warme Bakker vind je een chocoladetaart. Welke vind jij de lekkerste van de buurt?

  • Petit-beurre taart: De petit-beurre is een soort zandkoekje, oorspronkelijk uit Nantes in Frankrijk. Het bestaat al sinds 1886 en tegenwoordig kennen we vooral de “Véritable Petit Beurre” van het merk LU.

Petit-beurre taart is zo mogelijk nog lekkerder dan het originele koekje: romig, smeuïg én afgewerkt met chocoladehagelslag.

  • Unicorn taart / Eenhoorn taart: “Unicorn”- of eenhoorn taarten zijn een ware hype online! Bakker Jenna Hutchinson uit Winnipeg in het Zuiden van Canada zou in 2016 de eerste “unicorn cake” gebakken hebben, voor de verjaardag van een jong meisje. Via Instagram ging een foto van de taart viraal en mensen in de wijde wereld begonnen ze na te maken. Een trend was geboren.

Gaat jouw Warme Bakker mee met deze trend?

  • Bumba taart: Heb je peuters in huis? Dan ken je ongetwijfeld het tv-programma Bumba en at je misschien zelfs al Bumba-taart. Studio 100 zelf, de producent van Bumba, ging een samenwerking aan met een specialist in taartdecoratie. In combinatie met sociale media werden ook Bumba-taarten een grote trend.

Welke kindertaart brengt 2020 volgens jou? Laat het ons weten op Facebook.

  • Slagroomtaart: Slagroomtaart is net als chocoladetaart een absolute klassieker in België. Je vindt ze in alle maten en varianten, met een laagje banketbakkersroom, aardbeien of een mix van fruit, chocolade en meer…

Haal jouw favoriet bij De Warme Bakker.