Daarom brengt Sinterklaas speculaas, kruidnoten en chocolademunten

Sinterklaas in het land? Dat betekent veel lekkers in de kast. Speculaas, kruid- en pepernoten, chocolademunten, ... Maar waar komen die eetgewoontes eigenlijk vandaan?

Speculaas: symbool van liefde

Speculaasfiguren hadden vroeger vaak de vorm van de Germaanse goden Freya en Wodan ­– dé symbolen voor liefde, vruchtbaarheid en huwelijksgeluk. Niet verwonderlijk dus dat de speculazen dikwijls aan hen geofferd werden.

In de 15de eeuw werd een speculaasfiguur een echte liefdesverklaring: geïnteresseerde mannen gaven zo’n versierde koek aan hun crush. Nam ze die aan? Dan viel zij ook voor hem. Maar brak ze er onmiddellijk een stuk af? Dan brak ze ook zijn hart.  

Tijdens het christendom veranderden de afbeeldingen en kregen ze vaker de vorm van heiligen, bijvoorbeeld Sint Nicolaas. Zijn sterfdag? 6 december.

Chocolademunten: voer uit een legende

Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.

Kruid- en pepernoten: exotische nieuwigheid

Kruid- en pepernoten worden gretig uitgedeeld met Sinterklaas. Wist je dat het recept al zo’n 300 jaar oud is? Zeelui brachten specerijen mee uit het Verre Oosten: peper en nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel. Daarvan werden speculaaskruiden gemaakt: hét ingrediënt van kruidnoten. Pepernoten werden dan weer van het exotische anijs gemaakt.

Bronnen: Kro-ncrv.nl - Wikipedia.org - Radarplus.nl