Cracker of boterham, wat is beter voor jouw lijn?

Wie er graag wat kilo’s af wilt, is altijd op zoek naar dé oplossing om gezond te eten. Velen grijpen daarbij naar crackers. Maar is dit nu hét wondermiddel voor die slanke lijn? En is het wel even gezond als een sneetje brood? We zochten het voor je uit.

 

Het zijn niet enkel calorieën die tellen

Het lijkt eenvoudig: een cracker bevat gemiddeld 30 à 40 calorieën, een boterham 80. Leve de cracker voor een slanke lijn!

Helaas zit het toch niet helemaal zo in elkaar. Want voor die ene boterham, eet je al sneller 2 crackers. En dan hebben we het nog niet over beleg gehad.

Op 2 crackers leg je meer beleg dan dat je op een boterham zou doen. Confituur, een plakje kaas of vleessalade. Dit zorgt ook voor heel wat meer calorieën. Kies daarom voor gezond beleg.

 

Vol van vezels

Vezels zijn essentieel binnen een gezond dieet. Ze zorgen voor een betere vertering én een verzadigd gevoel. In crackers zitten beduidend minder vezels dan in een snee brood. En dat geldt ook zo voor volkoren- of speltcrackers.

Wil je echt gaan voor die vezels? Dan kies je beter voor een stuk volkorenbrood. Volgens de warenwet mag een volkorenbrood enkel volkorenbrood genoemd worden, als de hele graankorrel gebruikt wordt. Hiermee speel je dus alvast op safe!

 

Minder jodium

In crackers zit er gemiddeld minder zout dan in een snee volkorenbrood. Dat is goed nieuws. Enkel worden deze crackers vaak niet gemaakt met bakkerszout, maar met gewoon keukenzout. In bakkerszout zit heel wat jodium, een spoorelement dat je nodig hebt voor een goedwerkende schildklier. Eet je te weinig brood, kan je hier een tekort aan krijgen.

 

Dus wat eten we nu best?

Het is een klassieker, maar het blijft wel gelden: eet met mate! En kies daarnaast voor een gevarieerd eetpatroon. Geen brood in huis? Dan kunnen volkoren crackers wel een keertje ter vervanging. Ze zijn arm aan calorieën en zout én kunnen de nodige vezels bevatten. Gouden tip: lees altijd goed wat er op de verpakking staat.

Zorg voor een goede combinatie met gezond beleg, zodat je de nodige vitamines binnenkrijgt. En natuurlijk: zorg voor voldoende beweging!

Meer weten over brood en afvallen? Lees er hier alles over.