Brood met meel…wormen, krekels of andere insecten

Wie krekelbrood wil kopen, moet in Finland zijn. Daar kwam vorig jaar het eerste brood met gedroogde en gemalen krekels op de markt (10 krekels per brood om precies te zijn). Maar ook in België liggen insecten steeds vaker in de winkelrekken – al dan niet verwerkt in meel, balletjes of burgers.

Van gefrituurde mieren tot quiche met meelwormen en soep met bijen. In de meeste werelddelen zijn insecten dagelijkse kost, behalve in Europa en Noord-Amerika. Insecten blijken nochtans lekker zacht van smaak. Bovendien zijn ze goed voor jouw lichaam en het milieu. De Verenigde Naties zien insecten zelfs als de oplossing voor het landbouw- en voedselprobleem wereldwijd.

Gezond

Insecten leveren veel eiwitten, ijzer, en vitamine A, B2 en D. Hun voedingswaarde is vergelijkbaar met die van kip, varkens- of rundvlees. Daarnaast bevatten ze minder en ook betere vetten, namelijk onverzadigde. Voel je het al kriebelen?

“Om hetzelfde aantal proteïnen te halen uit een krekel als uit een koe, heb je 25 keer minder voedsel nodig, 300 keer minder water en 60 keer minder broeikasgassen.” – Nikolaas Viaene van Little Food in De Tijd

Duurzaam

Onze gelede vrienden zijn een ecologisch alternatief voor vlees. Een bugs-boerderij vraagt niet alleen minder plaats maar veroorzaakt ook minder CO2. Daarnaast hebben insecten een hap minder voedsel nodig en produceren ze minder mest.

Lekker

Insectenfans zweren bij de zachte, nootachtige smaak en de creatieve kookmogelijkheden. Je hoeft trouwens niet persé een herkenbaar insect te eten. Je kunt ook kiezen voor een onherkenbare verwerking, zoals fijngemalen in meel of burgers. Geen kat die weet dat hij krekelbrood eet als hij het zonder uitleg krijgt voorgeschoteld – maar informeer je klanten toch maar eerlijk.

Kortom: de mogelijkheden met insecten zijn enorm. We moeten gewoon wennen aan het idee en even door de mentale barrière bijten. We smullen wel van slakken, mosselen en garnalen. Dan is de sprong naar krekels, meelwormen en andere insecten toch snel gemaakt, niet?

Probeer dus alvast dit bananenbrood met krekelmeel … als je durft ;). Of zet je tanden in een volledig insectenkookboek.

Smakelijk!