Zijn koolhydraten nu gezond of niet?

Sommige voedselhypes — vaak gebaseerd op slecht onderzoek — stellen dat koolhydraten pertinent ongezond zijn. Volgens voedingsexperts is dit niet juist en kiezen we best voor vers brood van de warme bakker als gezonde bron van koolhydraten.

De voedingsdriehoek blijft koning
“Volgens de voedingsdriehoek — gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek wereldwijd — moet de helft van je energie-inname uit koolhydraten bestaan. Volkorengranen en aardappelen vormen hier een hele gezonde bron van,” zegt Theo Nieuwold, professor voeding en gezondheid aan de KU Leuven. Diëtiste Fran Timmermans voegt daaraan toe: “Witte pasta en rijst beperk je liever, want daar zitten veel snelle suikers in en weinig vezels. Dan eet je beter volkorenbrood: een gezonde en goedkope bron aan granen.”

Hoe weet je of een brood écht gezond is?
Laurens De Meyer - industrieel voedingsingenieur in de voedingsindustrie - raadt aan om langs te gaan bij de lokale warme bakker, die zijn brood nog ambachtelijk maakt. “Een bakker die trots is op zijn product, zal er met plezier over praten. Zo ben je gerust voor jaren.”

Kortom, we mogen gerust stellen dat als je een gezonde bron van koolhydraten zoekt, er niks boven een vers brood van de warme bakker gaat.

Bron: Libelle