Vakantie op je bord: pan con tomate

Zalig, zuiders en zo simpel: pan con tomate. Met wat geroosterd brood, tomaten, look en olijfolie tover je stante pede de Spaanse zon in je tuin of woonkamer. ¡Buen provecho!

Je hoeft niet op vakantie te zijn om je op vakantie te voelen. Met deze appetizer zit je hoofd zo in het Zuiden. Pan con tomate – of ook wel pan a la Catalana – is een van de eenvoudigste en tegelijk populairste gerechten van Catalonië. Probeer het lekker zelf.

Wat heb je nodig voor pan con tomate?

  • Lekker, rustiek brood. Kies voor iets vaster, voller brood in de vorm van een baguette. En ga voor de krokante kwaliteit van De Warme Bakker.
  • Zoete, rijpe tomaten. Ga naar de markt en vraag de groenteboer naar zijn rijpste tomaten: van grote vleestomaten tot kleine cherrytomaatjes, aan jou de keuze.
  • Extra virgen olijfolie. Gebruik olie van de beste kwaliteit, liefst uit Spanje natuurlijk.
  • Verse knoflook en grof zeezout. Haal verse (bio)look en kwaliteitszout uit de winkel.

Hoe maak je pan con tomate?

  • Snijd de baguette in twee en grill even kort in de oven.
  • Pel de knoflook, snijd het poepje eraf en wrijf rijkelijk over het brood.
  • Snijd de tomaten (mét vruchtvlees) in fijne blokjes en beleg het brood ermee. Of halveer de tomaten en wrijf er (net als met de knoflook) je brood mee in.
  • Werk af met wat olijfolie en zeezout.

Zo, klaar is Keesos! Wie wil, kan zijn pan nog pimpen met extraatjes zoals basilicum, serranoham, olijven, ansjovis of ander Spaans lekkers. ¡Sí sí señor!
 

Bron:
Culy.nl