Kies voor brood met pit(ten)

Pitten en zaden  zijn ongelooflijk gezond. Eet je dagelijks een portie, dan word je minder snel ziek. Want ze barsten van de heilzame voedingsstoffen. Zei iemand superfood? Daar sla je de pit op de kop!

Vraag jouw bakker naar brood met extra pitten, zoals zonnebloem- of pompoenpitten. Deze smaakbommetjes ontploffen heerlijk in je mond. En zijn bovendien supervoedzaam en -gezond.

Zonnebloempitten zijn lekker en gezond

Rauw of geroosterd, deze pittige bloemzaden smaken heerlijk in brood. Omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten zijn ze goed voor de cholesterol. Bovendien houden ze jouw bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Welk arsenaal vitaminen en mineralen je binnenkrijgt met een portie zonnebloempitten? Van vitamine B en E tot foliumzuur, calcium, ijzer, mangaan, zink, magnesium, selenium en koper. Magnesium maakt je minder nerveus, voorkomt hoofdpijn en verlaagt je bloeddruk. Selenium helpt preventief tegen kanker en stimuleert de detox-functie van je lever.

Onze tip? Haal af en toe een gezond zonnebloembroodje in huis. 

Pompoenpitten maken je extra weerbaar

Ze verschijnen vooral op het toneel met Halloween. Al schrikt niemand nog van pompoenpitten in brood of slaatjes. Terecht! Want dit eetbare goud is gigantisch gezond. Heb je problemen met je blaas of nieren? Pompoenpitten remmen infecties af. Ze helpen algemeen goed tegen schimmels en ontstekingen, bacteriën en virussen. En ze versterken je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek en vermoeid bent.

Een hapje pompoenpitten bezorgt je de nodige dosis vitaminen en mineralen – denk maar aan vitamine E en B1, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Zink helpt je cellen groeien, verbetert je slaap en humeur en stimuleert je smaak en geur. Bovendien werkt pompoen rustgevend, dankzij de aanwezigheid van het aminozuur tryptofaan.

Wil je dus gezond doen? Koop dan eens een broodje met pompoen

Recepten voor elke honger

Glutenvrije “Biarritz”-koekjes

Klop de boter romig. Breek de eieren er 1 voor 1 bij, voeg de suiker (en eventueel ook het cacaopoeder) toe en roer glad. Zeef de bloem en voeg toe aan de massa. Lepel het beslag in een spuitzak met een rechte mond en spuit kleine toefjes op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes zo’n 10 minuten op 180°C. Draai om en werk af met een laagje gesmolten en getempereerde chocolade. Laat opstijven en versier eventueel met pistachenoten.
Foto van ingesneden brood gevuld met tuinkruiden en besprenkeld met olijfolie

Brood in kruidig BBQ-jasje

Snijd het brood in dambordpatroon, tot juist onderaan. Snijd de tuinkruiden fijn en vul het brood ermee. Bestrooi met zout en peper en besprenkel bovenop en binnenin met voldoende olijfolie. Gril indirect op 180 °C gedurende 15 minuten (tot wanneer het brood warm is vanbinnen).

Versierde cambozolapistolet

Breek de walnoten.  Verwarm ondertussen de honing op een zacht vuurtje tot het kookpunt. Voeg er dan een scheutje water en de noten aan toe.  Snijd de chinese kool en meng door de rucola. Besmeer de bodem van het Solestar broodje met de chutney en leg er de versneden sla op. Snij de cambozola in partjes en verdeel ze over de sla.  Werk af met het noten- en honingmengsel en zwarte peper.