De hele tijd honger? Dit doe je eraan.

Snak jij de hele dag door naar snacks? Een zware last – ook op de weegschaal. Maar geen paniek: wij weten waar jouw onstilbare honger vandaan komt. En vaak … wil jouw lichaam helemaal iets anders dan eten.

Zeven mogelijke oorzaken van jouw hongergevoel

  1. Je drinkt te weinig.
    Honger of dorst? Het is een dunne grens. Soms denk je honger te hebben, terwijl je lijf eigenlijk vraagt naar vocht. Giet dus eerst een glas water door je mond voor je hem vult met hartigheden. De kans bestaat dat jouw hongergevoel wegebt na 20 minuten.
     
  2. Je slaapt slecht.
    Minder slapen resulteert in meer eten. Als je te weinig slaapt, maak je namelijk extra ghreline aan – een hormoon dat je hongergevoel stimuleert. Eet je je buik dus graag wat minder bol? Kruip dan vroeger onder de wol.
     
  3. Je eet veel enkelvoudige koolhydraten.
    Lekkere tussendoortjes bevatten vaak veel enkelvoudige koolhydraten: denk maar aan koekjes en andere zoetigheden. Als je die eet, piekt je bloedsuikerspiegel – en dat zorgt dan weer dat je nog meer zin krijgt in eten. Een alternatief: eet producten met complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood. Deze koolhydraten komen gelijkmatiger vrij en geven langer een voldaan gevoel.
     
  4. Je hebt stress.
    Giert er stress door je lijf? Dan krijgt die vaak gezelschap van snelle, ongezonde snacks. Op zo’n momenten wint een zak chips gemakkelijk van een appel. Probeer bij stress te ontspannen op een andere manier – zonder eten: neem een warm bad, focus op je ademhaling of maak een korte wandeling.
     
  5. Je hebt meer vet of proteïnen nodig.
    Kies voor voedsel dat je langer een verzadigd gevoel geeft zoals kip en eieren, noten en Griekse yoghurt, vis en avocado’s. Zo kom je minder in de verleiding om tussendoor ongezonde lekkernijen te snoepen.
     
  6. Je skipt maaltijden.
    Het is belangrijk om je metabolisme op dreef te houden. Laat dus maximum 4 à 5 uur tussen verschillende maaltijden of hapjes. En ontbijt binnen het uur dat je bent opgestaan.  
     
  7. Je kauwt niet genoeg.
    Goed kauwen zorgt voor een betere vertering. Neem kleine hapjes en slik ze niet te snel door. Een extra voordeel van trager eten? Je hersenen signaleren pas na 20 minuten dat je genoeg hebt. Wie dus te snel eet, eet vaak ook te veel. 

Bron: 
HLN.be